Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова подписа на 06.03.2023 г. административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.002-0073-C01 по процедура чрез директно предоставяне BG05SFPR002-2.002 "Укрепване на общинския капацитет“, Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз във връзка с одобрено проектно предложение "Укрепване на общинския капацитет в Община Ловеч“.

Целта на проекта да се подкрепи реформирането на системата на социалните услуги и да се улесни прехода към новите механизми на местно ниво, чрез развитие и укрепване на общинския капацитет. Предоставянето на подкрепа на Община Ловеч в изпълнението на правомощията й по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за личната помощ (ЗЛП) ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението.

Целевите групи са служители от институции/организации/администрации, ангажирани с политиките в социалната сфера, и служители на доставчици на социални и/или интегрирани здравно-социални услуги на територията на Община Ловеч.

Основните дейности включват: създаване и функциониране на фронт-офис за обезпечаване на задълженията и отговорностите на Община Ловеч по ЗЛП/ЗХУ, както и по ЗСУ в частта, свързана с насочване за ползване на социални услуги, наемане на персонал, провеждане на обучения и супервизия, както и провеждане на разяснително-информационна кампания.

Реализацията на проекта ще обхване 25 лица от целевите групи и ще допринесе за безпроблемното въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението ни.

Продължителността на проекта е 24 месеца, като изпълнението му започва на 01.04.2023 г. Общата му стойност е 334 244 лева