Община Ловеч организира безплатен обучителен летен лагер за деца с диабет тип – 1. Информацията е към всички родители на такива деца: Запишете детето си на безплатен обучителен летен лагер. Лагерът е от днес до 1 септември 2022 г. в комплекс "Магурата" край Видин. Община Ловеч е партньор по проекта.

Лайънс клуб - Видин, съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска Асоциация Диабет, Българското Национално Сдружение по Детска ендокринология и с подкрепата на всички общини в България реализират проект "България срещу диабета ", финансиран от Международната Фондация на Лайънс Клубовете.

Това е 5-дневен безплатен летен лагер за деца с диабет тип 1, придружени с един родител. На обучителния летен лагер децата и техните родители ще получат практични знания за правилно хранене и дозиране на инсулин, за правилен контрол при физически натоварвания, приемане на сложни въглехидрати (вредни, но любими на децата храни), как се работи със съвременните електронни сензори за следене на кръвната захар (глюкоза) и специфичното действие на различните видове инсулин. За децата е разработена интересна и увлекателна програма, чиято цел е не само да осъзнаят в действие влиянието на спорта, емоциите и адреналина върху контрола на кръвната захар, но и да преживеят приятни моменти с близки хора в спокойна среда.

Целта на лагерите е "малките захарчета" и техните семейства да се запознаят със спецификата на заболяването и с всички модерни практики за прецизен контрол на нивата на кръвната захар, за постигнат състояние "условно здраве", както и да изградят самочувствие у подрастващите, да развият и усъвършенстват лидерските си умения. По време на лагера с децата и родителите ще работят практикуващи лекари по детска ендокринология, членове на Националното сдружение по детска ендокринология. Повече информация и телефон за записване за лагера: 0887 806086.