В трудно, но все пак стабилно финансово състояние е Община Ловеч, заяви на пресконференция днес в националния пресклуб на БТА кметът Страцимир Петков, съобщиха от общината.

Касовата наличност е 11,3 млн. лева – 9,2 млн. лева държавна дейност и 2,1 млн. лв местна дейност. Приходите от местни данъци и такси възлизат на 3,3 млн. лв, което е с над 830 хил. лв повече в сравнение със същия период на миналата година.

Данните са към 15 март

Трите дългосрочни кредита на Общината се обслужват редовно, без закъснения и просрочия (към Дексия Комуналкредит Банк – до декември 2027 г., към Регионален фонд за градско развитие – до август 2031 г., и към Банка ДСК – пак до август 2031 г.).

Стойността на неразплатените фактури от началото на годината досега е 4,8 млн. лв, основно дължими към изпълнителя на СМР за клетка №2 на регионалното депо.

В момента в Община Ловеч продължава инвентаризацията на всички активи и когато резултатите от нея бъдат ясни, те ще бъдат обявени, съобщи на пресконференцията зам.-кметът Цветелин Винчев. Той посочи, че до момента са установени активи, за които няма информация чии са, както и са констатирани неточности в правилата за провеждане на инвентаризация. След като тя приключи, за намерените нередности ще има и наказания, коментира кметът Петков. Той каза още, че в Общината се очакват резултатите от проверката на счетоводството на Сметната палата.

Одит на обществените поръчки ще има, въпреки че фирмата, с която бяхме подписали договор, се отказа, коментира още кметът. Провеждат се срещи с други одиторски фирми, като обществените поръчки ще бъдат селектирани по най-голям ресурс и най-значими обществено, уточни зам.-кметът Винчев. По думите му обществените поръчки са сложна материя и не са много хората, които извършват такъв тип одити, а и средствата за заплащането на работата не са никак малко.