В началото на месеца 336 пенсионери от добруджанската община Крушари получиха безплатни карти за междуградски транспорт, предаде репортер на Агенция "Фокус". Общината е сред иновативните в страната и това й дава възможност да развива успешна социална политика. Тя е първата община в България със собствена фотоволтаична електроцентрала.

От края на миналата година сградата на общината задоволява нуждите си от електрическа енергия от монтираната на покрива инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници. 64 соларни панели са с обща максимална генерирана мощност 30 kW.

Финансирането на първата зелена инвестиция в общината е по проект "Партньорство за адаптация към климатичните промени" по Оперативна програма "Опазване на околната среда и климатични промени“. Средствата са осигурени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Проектът се изпълнява с водещ партньор община Смолян и партньори общините Асеновград, Свиленград и Крушари, компания, развиваща дейност в сферата на устойчивото развитие и партньор от Норвегия - Университетът за наука и технологии в Трондхайм. Програмен оператор е Министерство на околната среда и водите.

Проектът е от изключителна важност за общината, тъй като чрез придобиването на дългосрочните материални активи от него, сградата става енергийно независима и няма да има проблем при ново поскъпване на енергията. До края на тази година още пет общински сгради ще получат енергийна автономност чрез реализацията на различни проекти.

Жулиета НИКОЛОВА