Община Казанлък подготвя богата програма по случай предстоящите коледни и новогодишни празници, предаде репортер на Агенция "Фокус". Празничната програма ще започне на 9 декември в 16:30 часа с тържеството "Коледен блясък в Казанлък“, по време на което ще бъдат запалени светлините на елхата на централния площад "Севтополис“. В събитието ще вземат участие над 700 деца от учебните заведения в общината, които ще преминат по булевард "Розова долина“ в тематично шествие. На площада жителите и гости на града ще посрещнат Дядо Коледа и ще се насладят на празнична заря, а вечерта ще завърши с изпълнения на Ансамбъл по народни песни и танци "Искра“, вокална група "Искрица“ и Клуб по зумба с Гери. 

За жителите и гости на града е подготвена и разнообразна музикална програма. На 10 и 17 декември на откритата сцена на площад "Севтополис“ ще се състоят концерти на читалищни формации, а на 14 декември часа на сцената ще се качат формации от местните училища. Своите изпълнения ще представят на откритата сцена и възпитаниците на школа по поп пеене "Орфей“ с ръководител Мариана Мъгева, както и деца от детските градини в Казанлък. Казанлъчани ще имат възможност да се включат и в "Коледна зумба“ на Клуб по зумба с Гери.

На 24 декември празничната програма ще започне в 11:00 часа на централния площад с Фестивал на коледарските състави "Коледен благослов“, а посетителите ще имат възможност да закупят традиционни български ястия в базара "С ухание и вкус на Коледа“. Програмата ще продължи с изпълнения на Фолклорен ансамбъл "Арсенал“ и с атрактивното шоу "Мотоколеда“ с участието на мотористи от града и региона. "Кампанията е под надслов "Мото Коледа - да дарим усмивки“, а целта е да зарадваме колкото може повече деца, като им подарим коледен пакет с лакомства и им позволим да се снимат с нашите мотори и с нас самите“, коментират организаторите на събитието и допълват, че всички участници в "Мотоколеда“ ще бъдат облечени като белобрадия старец. 

Коледният 25 декември в Казанлък ще бъде отбелязан с мегданско хоро с представители на Народно читалище (НЧ) "Жар – 2002“, а в Новогодишната вечер жители и гости на града ще имат възможност да се включат в народни хора с оркестър "Казанлъшко настроение“, както и в новогодишния благослов със сурвакари от НЧ "Жар – 2002“.

По време на празничната програма в Града на розите ще бъдат представени и няколко изложби. На 10 декември в 15:30 във филиала на Художествената галерия къща музей "Ненко Балкански“ ще бъде открита експозицията "През прозореца“ на възпитаници и преподаватели от школа "Арт линия“ при галерия "Ателието“ с ръководители Росен Дончев и Ваня Запрянова. Годишната изложба на местното представителство на Съюза на българските художници ще бъде представена на 13 декември в залите на Художествената галерия, а на 14 декември Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде домакин на Петия салон на казанлъшките фотографи. Общинската библиотека (ОБ) "Искра“ организира арт ателието "Коледни вълшебства“ на 15 декември, тогава там ще бъде открита и изложбата на рисунки и картички "Вълшебна Коледа“. Библиотеката ще представи и експозиция на популярни книги за празника под надслов "Пожелай за Коледа“, която ще може да бъде разгледана от 19 декември.  

Общинският театър "Любомир Кабакчиев“ също ще се включи в празничната програма. За най-малките екипът на театъра предлага възможността за снимки с Дядо Коледа в продължение на една седмица – от 12 до 16 декември в часовете от 11:00 до 12:00 часа и от 16:00 до 17:30 часа, които ще се състоят в Културно-информационния център. В програмата на културния институт са включени и три детски постановки, с които екипът ще създаде празнично настроение на малчуганите в Казанлък.  

Рени АТАНАСОВА