Община Казанлък ще кандидаства за отпускане на средства по процедура "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ , Компонент 4 "Нисковъглеродна икономика“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това реши на свое заседание днес Общинският съвет на Казанлък, предаде репортер на "Фокус". По програмата се предвижда предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реконструкция и модернизация на система и за външно изкуствено осветление. Целта е повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на българските общини и подобряване на условията на живот на населението. 

В рамките на проектното предложение на Община Казанлък по Процедура за подбор на проектни предложения "Рехабилитация и модернизация на общинска инфраструктура“ се предвижда да бъдат сменени осветителите на уличното осветление в 14 населени места - с. Голямо Дряново, с. Горно Изворово, с. Горно Черковище, с. Долно Изворово, с. Дунавци, с. Енина, с. Копринка, с. Кънчево, с. Овощник, с. Ръжена, с. Средногорово, с. Хаджидимитрово, с. Черганово и с. Ясеново.

Предвидена е и модернизация на системите за управление на мрежата на уличното осветление в съответните населени места, чрез подмяна на старите табла за управление с нови. Броят, вида и техническите характеристики, както на осветителите, така и на таблата за управление на системите за външно изкуствено осветление, ще бъдат определени на база обследване за енергийна ефективност и работен проект, които са в процес на изготвяне и са задължителни за представяне на етап кандидатстване. Продължителността на изпълнение на проекта е до 15 месеца.