Да бъде направен анализ на сега действащия закон за маслодайната роза за неговата практическа приложимост - около това решение се обединиха  розопроизводители, розопреработватели, представители на Органа по управление на туристически регион “Долината на розите" и Консултативния съвет по туризъм при Община Казанлък. На организираната от кмета на общината Галина Стоянова днес бе направен анализ на розобера тази година и на провелият се Празник на розата, предаде репортер на "Фокус". "2024 е най-добрата година досега предвид метереологичните условия и факта, че розите са  цъфтели цели 50 дни" - това е извода от тазгодишната кампания.

Обсъдиха се въпросите с намаляване на административната тежест за производителите на розов цвят при наемане на сезонна работна ръка. Предложенията ще бъдат обединени от общината в общо писмо - искане до Консултативния съвет за маслодайната роза към министерството на земеделието.

Кметът Галина Стоянова подчерта, че битката за защита на българското розово масло в новия европейски парламент не е приключила и, че всички трябва да бъдат обединени, когато през 2026 регламентът отново ще бъде входиран в ЕП. Тя припомни, че 2023 е взето решение това гласуване да се отложи с 2 години.

Фокусът на всички трябва да бъде към съхранение на българската роза и розово масло. От нейна страна дойде и предложение новоизбраните евродепутати да бъдат поканени в Казанлък и да се запознаят с химическите анализи на маслото, които Общината е възложила на научен екип, и които предстои да бъдат извършени.