Зелена светлина на Община Казанлък за възмездно право на собственост чрез закупуване на частен недвижим имот, част от старата територия на парк "Розариум“, дадоха на редовно заседание вчера общинските съветници на Казанлък. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от местната администрация. Решението на Общински съвет – Казанлък с 22 гласа "За“ включва още одобрен проект на договор за покупко-продажба на имота и даване на правомощия на Кмета на Общината да извърши всички фактически и правни действия за извършване на покупката на терена.

Първата стъпка в тази посока бе направена на предишната редовна сесия през месец септември 2022 г., когато общинските съветници гласуваха сума до 1 000 000 лв. за закупуване на терена, което даде възможност на Община Казанлък да влезе в преговори със собственика, но до днес те оставаха с отворен край. 

Целта на Кмета Галина Стоянова и нейният екип е да бъде възстановена цялостната архитектурна визия на оригиналния проект на парка, предвид реалния недостиг от място за многобройните му посетители. Още в първия Общ устройствен план на града, изготвен през 1908 г. парковото пространство е естествено заложено, така, както повечето емблематични места за града. Преди век, в далечните 1922 – 1923 година, по времето на Кмета Стефан Папазов започва оформянето на превърналия се в емблема на града парк "Розариум“. Цялостното обновяване – със засаждане на нови видове дървета и рози, пространства за отдих, детски площадки и открити фитнес площадки, беседки и фонтани се извършва в първия мандат на Кмета Галина Стоянова през 2014 г. В последствие там е изграден и новият Музей на розата, който годишно се посещава от близо 20 000 туристи.

Исканият терен е с площ 2 221 кв.м. и ще позволи не просто разширяване на границите на парка, но и изграждане на нови детски съоръжения за най-малките, паралелно със съхраняване на ценни дървета. Сега има недостиг на детски съоръжения за децата до 3 години, има нужда от повече индивидуални пространства за тийнеджърите.

Запазване на еко системата на този частен имот откъм дървесни видове и храсти, с минимална намеса, както и при цялостната реконструкция на парка. Теренът по ОУП е отреден за "Ритуален дом и озеленяване“ и е ползван за разсадник от отдел "Чистота“ на Общината. Тя губи тази част от парка през 1997 г., когато с подписите на Румяна Друмева, председател на Общински съвет - Казанлък тогава и на Кмета Иван Гороломов се предприемат стъпки, с които теренът, като част от имуществото на Общинско предприятие - 100% общинско дружество, "Еко 93" ЕООД е включен в смесеното дружество "Нелсън Еко" ЕООД с апорт на имуществото. Така общинското търговско дружество влиза в частно търговско дружество. Следва увеличение на капитала на частното търговско дружество. Общинското  остава с 20% и престава да участва при вземането на решенията относно бъдещето на частното дружество. В последствие частната "Еко Нелсън“ фактически фалира. За обезпечаването на кредиторите за неизплатени заплати, ДДС и задължения се явяват единствено имотът на "Розариума“ и още 2-3 други имота в Казанлък. През 2007 г., с прието решение на Общинския съвет, с подписите на Кмета тогава Стефан Дамянов и покойния вече Васил Самарски, тогава предстедател на Общински съвет Казанлък Община Казанлък загубва имота. В резултат на обявяването в несъстоятелност на търговското дружество, теренът е бил закупен от съдебен изпълнител за около 200 000 лв., които са послужили за погасяване на задълженията на частната "Еко Нелсън“. В последствие имотът е препродаван между частни лица, за да стигне до настоящия си собственик.

До момента този парцел стои неизползван. Сега там се събират деца, но пространството не е обезопасено и е рисково откъм пожари и други нерегламентирани дейности.

Инвестиционните намерения на Община Казанлък са в интерес на всички казанлъчани и гости на града, а именно за ускорено и хармоничцно развитие на града, за по-пълно и всестранно развитие и задоволяване на потребностите на населението, разширяване на парк "Розариум“, включително за реконструкция и разширяване на зелените системи и озеленените площи. Така в любимия парк на казанлъчани ще бъдат обособени отделни зони за отдих за различните възрасти посетители. 

С решението на Общински съвет – Казанлък се дава право на Кмета на Казанлък да финализира разговорите със собственика на терена за неговото придобиване на реална пазарна цена. В допълнение към гласуваната сума от 1 000 000 лв., Община Казанлък разполага с отпуснати целеви средства 578 600 лв., осигурени с постановление от Министерски съвет. Ако не бъдат усвоени до края на годината целево, т.е. за покупка на въпросния терен, те подлежат на връщане на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Ето защо, Общината няма да тегли кредит за извършването на покупката на терена, оценен пазарно на около 1 100 000 лв. Общинските съветници гласуваха със същия брой гласове "За“ и допълнение, направено по предложение на продавача за разсрочено плащане, като при сключване на договора за покупко-продажба бъдат заплатени 600 000 лв. от общата сума, а остатъкът да бъде изплатен разсрочено до 31.01.2023 г.

Рени АТАНАСОВА