Община Хасково започва изпълнението на дейностите по проект "Преход към климатично устойчиви общности“, съобщиха от общината. Проектът е разработен в отговор на провежданата политика на Община Хасково, в която намаляването на енергийното потребление, подобряването на общинската инфраструктура, повишаването на качеството на живот и устойчивото развитие са поставени като основни приоритети. Проектът се осъществява по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“, с програмен оператор Министерство на околната среда и водите.

Той се реализира от Община Хасково в партньорство с Oбщинa Стамболово, Община Маджарово и Интернешенъл Девелопмънт Норуей АС, Норвегия, които съвместно ще осъществят последователни дейности, които ще повишат възможността на българските общини да провеждат устойчиви политики за намаляване на емисиите и адаптиране към изменението на климата. Днес партньорите по проекта общините Хасково, Стамболово и Маджарово заедно представиха дейностите, които ще бъдат изпълнени през следващите 22 месеца.

Проектът "Преход към климатично устойчиви общности“ е естествено продължение на изпълнявания до момента проект "Рехабилитация и модернизация на системи за улично осветление на община Хасково“. Предстои да бъдат приложени иновативни пилотни мерки в областта на енергетиката и екологията, с краен резултат намаляване на емисиите от парникови газове и популяризирането на екологични технологични решения в ежедневието на жителите на територията на общините Хасково, Стамболово и Маджарово.

Първата мярка е интеграция на зелен водород към сградата на Дом за стари хора "Кенана“ в Хасково. Предвидено е да се интегрира водородна система към котелното стопанство на Дом за стари хора "Кенана“, заедно с хибридна фотоволтаична система. Водородната система е технологично решение за производство на водород и кислород чрез електролиза на вода. Системата позволява производството на високоенергийно гориво на място, реализация на икономия на конвенционалното гориво с около 40% и намаляване на вредните емисии – SO2 (серен диоксид) с до 30%, CO2 с до 30%, NOX (азотен диоксид) с до 25%, PM (фини прахови частици) с 6 до 8 пъти. Ще се достави и монтира и хибридна фотоволтаична система за отопление от енергия от възобновяеми (ЕВИ), която ще бъде проектирана по начин, гарантиращ използването на ВИ само за собствено потребление. Важен аспект от изпълнението на дейността е възможността за използване на екологично чиста енергия, с което да се редуцират емисиите на парникови газове и други вредни емисии за околната среда на територията на общината.

Втората мярка предвижда въвеждане и инсталиране на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване в 3 детски градини в с. Динево, с. Малево и с. Узунджово на територията на община Хасково и детска градина "Звездичка“ с пет филиала на територията на община Стамболово.

Третата мярка е свързана с изграждане на зелена инфраструктура с цел намаление на количеството на отичащите се поройни дъждове благодарение на естествената способност на задържане и поглъщане, свойствена на растителността и почвите. Ползите от зелената инфраструктура в този случай включва и поглъщането на въглерода. Тук са включени дейностите:

- Засаждане на 500 люлякови фиданки в югоизточния край на Младежки хълм (Ямача. Предвиденият терен за залесяване е наклонен, с югоизточно изложение. Почвата е бедна и силикатна. Рекултивацията на терена с люляк ще позволи задържане на почвата и предотвратяване на ерозията. Мярката ще доведе до запазване на биоразнообразието, улавяне на вредните вещества от атмосферата и смекчаване на климатичните промени. Предвидената дейност отговаря на предизвикателствата на протичащите климатични промени и тяхното минимизиране и ще допринесе за изпълнение на третият приоритет на ПИРО – Хасково 2021-2027, стратегическа цел "Развитие на зелени инвестиции и кръгова икономика, енергиен преход и др."

- Озеленяване на кръгово кръстовище и зацветяване с рози на паркови площи в град Маджарово.

Другите дейности, включени в проекта, предвиждат изграждане на институционален капацитет на общинско ниво за успешно изпълнение и управление на дейностите и мерките в областта на смекчаването и адаптацията към измененията на климата и разработване на стратегически документи на общинско ниво, които осигуряват синергичен подход по отношение на политиките за околна среда. Целта е да се осигури прилагането на нов интегриран подход на планиране и отчитане на дейностите в областта на енергията и климата, като съвмести политиките между общините. Общата стойност на проектното предложение е 914 591.72 лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.

Проектното предложение се изпълнява по процедура BGENVIRONMENT-4.004 Открита покана № 3 "Климат“ по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021.