close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Видин
Враца
Габрово
Добрич
Кърджали
Кюстендил
Ловеч
Монтана
Пазарджик
Перник
Плевен
Пловдив
Разград
Русе
Силистра
Сливен
Смолян
София
Стара Загора
Търговище
Хасково
Шумен
Ямбол
Община Хасково започва изпълнението на дейностите по проект "Преход към климатично устойчиви общности"
16:03 / 24.08.2022
189
© http://ivanova.ivanrilski.com
Община Хасково започва изпълнението на дейностите по проект "Преход към климатично устойчиви общности“, съобщиха от общината. Проектът е разработен в отговор на провежданата политика на Община Хасково, в която намаляването на енергийното потребление, подобряването на общинската инфраструктура, повишаването на качеството на живот и устойчивото развитие са поставени като основни приоритети. Проектът се осъществява по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“, с програмен оператор Министерство на околната среда и водите.

Той се реализира от Община Хасково в партньорство с Oбщинa Стамболово, Община Маджарово и Интернешенъл Девелопмънт Норуей АС, Норвегия, които съвместно ще осъществят последователни дейности, които ще повишат възможността на българските общини да провеждат устойчиви политики за намаляване на емисиите и адаптиране към изменението на климата. Днес партньорите по проекта общините Хасково, Стамболово и Маджарово заедно представиха дейностите, които ще бъдат изпълнени през следващите 22 месеца.

Проектът "Преход към климатично устойчиви общности“ е естествено продължение на изпълнявания до момента проект "Рехабилитация и модернизация на системи за улично осветление на община Хасково“. Предстои да бъдат приложени иновативни пилотни мерки в областта на енергетиката и екологията, с краен резултат намаляване на емисиите от парникови газове и популяризирането на екологични технологични решения в ежедневието на жителите на територията на общините Хасково, Стамболово и Маджарово.

Първата мярка е интеграция на зелен водород към сградата на Дом за стари хора "Кенана“ в Хасково. Предвидено е да се интегрира водородна система към котелното стопанство на Дом за стари хора "Кенана“, заедно с хибридна фотоволтаична система. Водородната система е технологично решение за производство на водород и кислород чрез електролиза на вода. Системата позволява производството на високоенергийно гориво на място, реализация на икономия на конвенционалното гориво с около 40% и намаляване на вредните емисии – SO2 (серен диоксид) с до 30%, CO2 с до 30%, NOX (азотен диоксид) с до 25%, PM (фини прахови частици) с 6 до 8 пъти. Ще се достави и монтира и хибридна фотоволтаична система за отопление от енергия от възобновяеми (ЕВИ), която ще бъде проектирана по начин, гарантиращ използването на ВИ само за собствено потребление. Важен аспект от изпълнението на дейността е възможността за използване на екологично чиста енергия, с което да се редуцират емисиите на парникови газове и други вредни емисии за околната среда на територията на общината.

Втората мярка предвижда въвеждане и инсталиране на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване в 3 детски градини в с. Динево, с. Малево и с. Узунджово на територията на община Хасково и детска градина "Звездичка“ с пет филиала на територията на община Стамболово.

Третата мярка е свързана с изграждане на зелена инфраструктура с цел намаление на количеството на отичащите се поройни дъждове благодарение на естествената способност на задържане и поглъщане, свойствена на растителността и почвите. Ползите от зелената инфраструктура в този случай включва и поглъщането на въглерода. Тук са включени дейностите:

- Засаждане на 500 люлякови фиданки в югоизточния край на Младежки хълм (Ямача. Предвиденият терен за залесяване е наклонен, с югоизточно изложение. Почвата е бедна и силикатна. Рекултивацията на терена с люляк ще позволи задържане на почвата и предотвратяване на ерозията. Мярката ще доведе до запазване на биоразнообразието, улавяне на вредните вещества от атмосферата и смекчаване на климатичните промени. Предвидената дейност отговаря на предизвикателствата на протичащите климатични промени и тяхното минимизиране и ще допринесе за изпълнение на третият приоритет на ПИРО – Хасково 2021-2027, стратегическа цел "Развитие на зелени инвестиции и кръгова икономика, енергиен преход и др."

- Озеленяване на кръгово кръстовище и зацветяване с рози на паркови площи в град Маджарово.

Другите дейности, включени в проекта, предвиждат изграждане на институционален капацитет на общинско ниво за успешно изпълнение и управление на дейностите и мерките в областта на смекчаването и адаптацията към измененията на климата и разработване на стратегически документи на общинско ниво, които осигуряват синергичен подход по отношение на политиките за околна среда. Целта е да се осигури прилагането на нов интегриран подход на планиране и отчитане на дейностите в областта на енергията и климата, като съвмести политиките между общините. Общата стойност на проектното предложение е 914 591.72 лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.

Проектното предложение се изпълнява по процедура BGENVIRONMENT-4.004 Открита покана № 3 "Климат“ по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021.


Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2022 г.
Войната в Украйна
Отношенията София-Скопие
Съдбата на тютюневите складове
Ботев в Лига на конференциите, сезон 2022/2023
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
Ще успеят ли партиите да съставят правителство?
Не
Да
Не мога да преценя
Все ми е тая

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

office@mg24.bg
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.