close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Благоевград
Бургас
Варна
Велико Търново
Видин
Враца
Габрово
Добрич
Кърджали
Кюстендил
Ловеч
Монтана
Пазарджик
Перник
Плевен
Пловдив
Разград
Русе
Силистра
Сливен
Смолян
София
Стара Загора
Търговище
Хасково
Шумен
Ямбол
Община Хасково стартира изпълнението на дейностите по проект "Културно разнообразие в Хасково"
20:05 / 29.08.2022
176
© http://ivanova.ivanrilski.com
Община Хасково стартира изпълнението на дейностите по проект "Културно разнообразие в Хасково“, съобщиха от администрацията. Проектът е разработен в съответствие с провежданите политики на Община Хасково за подобряване на условията и качеството на представяне на богатото културно наследство на територията на общината. Проект "Културно разнообразие в Хасково“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 469 184, 41 лв., като периодът на изпълнение е 22 месеца – до 30.04.2024 г.

Проектът се реализира от Община Хасково в партньорство с Художествена галерия "Атанас Шаренков“ – Хасково, НЧ "Отец Паисий – 1925“, с. Войводово и партньора от Исландия – North Consulting Ehf.

Основната цел на проекта е да стимулира креативната социална промяна и прилагането на предприемачески подход в управлението и достъпа до културно наследство на територията на Община Хасково. За постигането на тази цел е предвидено изпълнението на следните основни дейности:

 Ревитализиране на пространства в ХГ "Атанас Шаренков" – Хасково и НЧ "Отец Паисий - 1925", с. Войводово, община Хасково

В рамките на дейността ще се ревитализират помещения, предназначени за представяне на достижения на местното културно наследство в ХГ "Атанас Шаренков" и НЧ "Отец Паисий - 1925“, с. Войводово. В помещенията ще бъдат изпълнени мерки за качествено изменение на вътрешния интериор, обновяване на оборудването, предназначено за представяне и популяризиране на културни ценности и посещения на публика. Тези дейности ще придадат нов живот, енергия и атрактивност на пространствата. Предвижда се и адаптиране на помещенията и пространствата чрез СМР, закупуване на обзавеждане и доставка на ДМА.

 Организиране на нови изложби и представяне на културното наследство

В хода на изпълнение на дейността е предвидено представяне на местното културно наследство пред публика. Посредством новите системи за окачване на картини и новоизграденото картинно депо, ХГ "Атанас Шаренков" ще организира две изложби. Предвидено е да бъде изработена и адаптирана към уебсайта 360 градусова разходка из галерията.

В НЧ "Отец Паисий - 1925" ще бъде реновирана библиотеката, ще бъде изградена нова музейна сбирка, на която ще се представят носии и предмети от бита на трите етноса, представящи местното население - българи, турци и роми. Дейността предвижда и организиране на "Празник на плодородието" /Боллук панаир/ в читалището, който представлява празник на трите етноса в село Войводово - българи, турци и роми.

В рамите на дейността ще бъдат назначени по един нов служители в художествената галерия и в читалището, които ще подпомагат организирането на събитията и подреждането на изложбите.

 Разработване на Предприемачески план

В рамките проекта е предвидено да се разработи Предприемачески план за развитието на художествената галерия в Хасково и народното читалище в с. Войводово. Целта е с помощта на Предприемаческия план да се създадат предпоставки и възможности за използване на нови технологии и иновативни методи при създаването на културни продукти и услуги, както и да се приложи бизнес модел в управлението на двата културни института за привличане, задържане и задълбочаване на връзките с публиката и ангажиране на нови публики.

Останалите дейности по проекта предвиждат: изграждане и повишаване на институционалния капацитет на служителите на партньорите, които имат пряко отношение и функции, свързани с опазване и разпространение на културно-историческото наследство на територията на община Хасково, както и трансфер на добри практики с партньора от Исландия в областта на представянето на културно наследство и културно съдържание.


Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2022 г.
Войната в Украйна
Отношенията София-Скопие
Съдбата на тютюневите складове
Ботев в Лига на конференциите, сезон 2022/2023
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
Ще успеят ли партиите да съставят правителство?
Не
Да
Не мога да преценя
Все ми е тая

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

office@mg24.bg
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.