Добруджанската община Генерал Тошево осигури камион за извозване на строителни отпадъци в помощ на хората и услугата вече е достъпна, предаде репортер на "Фокус". От този месец започва официално приемът на заявки.  Камионът за извозване на строителни отпадъци е съвсем нов, закупен от общината. От новата възможност могат да се възползват всички жители на територията на община Генерал Тошево.

Необходимо е желаещите да подадат писмено заявление по образец в Информационния център на сградата на Община Генерал Тошево до Отдел "Териториално устройство, строителство, инвестиционна дейност и екология“.   Важно е да се знае, че всеки, който желае да ползва услугата, трябва да упомене приблизителното количество като тонаж на строителните отпадъци, които ще бъдат извозени. Това се налага, защото заплащането ще се осъществява при подаване на заявлението и обявяване на количеството отпадъци. Събирането на отпадъците се извършва пред самия дом на хората. Те не трябва да извозват отпадъците до определено място.  

Сумата за услугата за извозване на строителни отпадъци е строго регламентирана в Наредбата за управление и финансиране на дейностите по третиране на битови и строителни отпадъци на територията на община Генерал Тошево. Препоръчително е отпадъкът да бъде предварително разделен – например само тухли, цигли, бетон или керамични изделия. Ако това условие е спазено, таксата за 1 тон строителни отпадъци е само 6 лева. Към тях се начислява и такса от 24 лева за извозване. Ако обаче отпадъците не са сортирани разделно, а са смесени, то таксата е 133,75 лева с ДДС. Услугите ще се извършват по график, следващ реда на подаване на заявленията и когато камионът е свободен. Вместимостта на машината е до 5 тона.

По последни данни добруджанската община е с население 15 268 души, населените места са 42, разположени на площ от 982,238 km². 

Жулиета НИКОЛОВА