Община Габрово беше отличена като победител в категория "Активна общинска политика по безопасност на движението". Това се случи на първите годишни награди за пътна безопасност на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Наградата бе приета от заместник-кмета на инж. Деян Дончев, съобщиха от пресцентъра на местната власт.

Заедно с Община Габрово беше отличена и Община Роман. Според ДА "Безопасност на движението по пътищата", е двете отличени общини активно работят за подобряване на пътната безопасност в своите населени места, като в допълнение към това провеждат редица информационни и публични инициативи. Сред мащабните допълнителни инициативи, които са проведени се отличава Община Габрово с участието си в международен проект "Обществените поръчки като възможност за въвеждане и насърчаване на иновациите“ за изграждане на капацитет в областта на екологичната мобилност.

В категория "Единна спасителна система“ победител е Районна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово.

През 2022 г. огнеборците и спасителите от Габрово, организираха и проведоха учение "Тунел Габрово 2022", в което беше направена симулация на произшествие с пострадали в пътен тунел и реакцията на единната спасителна система при такъв инцидент. Наградата получи директорът на РД ПБЗН комисар Георги Русинов.

На официална церемонията в Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни, за първа година бяха отличени най-активните институции, които са положили системни усилия за повишаване нивото на безопасността на движението по пътищата на регионално и местно ниво.