Община Елин Пелин с подкрепата на Национален фонд "Култура" организира благотворителен концерт за една от най-старите църкви в България – храм "Св. Николай Чудотворец“, по-известен като Синята църква, в село Голема Раковица.

Църквата е построена през 1857 г. - преди повече от 160 години. Преживяла е Априлското въстание, когато селото е опожарено. Тогава храмът е бил превърнат в конюшня, по-късно е пален от османците, но не е изгорял. Преживява и бомбардировките по време на Втората световна война. В двора на църквата "Свети Николай Чудотворец" се намира музей "Килийно училище“. Днес храмът е паметник на културата с национално значение заради уникалния си иконостас.

Жителите и общинската администрация от години се опитват да съберат средства за нейното реставриране. В тази кауза днес се включва и кадифеният глас на българската поп музика – Владо Димов, който се е доказал с благотворителните си прояви през годините.

"Иска ми се това да е кауза с име – "Бъдеще за миналото“, защото там е паметта, там е историята, там са корените и е нехуманно да ги оставяме на произвола на времето, когато можем да бъдем единни и да изградим мост между миналото и бъдещето“, споделя певецът. Според него светът един ден ще бъде пълен с лъскави и футуристични сгради, а тези свещени места ще събуждат у хората този интерес, който днес предизвиква откритието на фосили от динозаври.

Организаторите отправят покана утре - 12 април, от 18:30 ч. в голямата зала в сградата на Народно читалище "Елин Пелин 1896“, град Елин Пелин, за да подкрепите каузата.

Научете повече: https://www.elinpelin.bg/currentNews-8632-newitem.html.