Община Дупница отбелязва Световния ден за борба с инсулта, съобщиха от пресцентъра на Общината. Отбелязването на този ден е под егидата на Световната организация за инсулт (WSO). Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Във фокуса на общественото внимание, нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас. За целта,  днес от 11.00 часа на площад "Свобода" ще бъде разположен щендер с необходимата информация.

Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели, а именно намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка, те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.

"Това не е еднократен акт на солидарност, а осъзната дългосрочна подкрепа. Общината и Асоциацията за инсулт и афазия, планираме редица съвместни дейности, които ще бъдат насочени към пострадалите от инсулт и техните семейства. Затова първият ми апел към всички жители на община Дупница е да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване", призова кметът инж.Методи Чимев.