Община Добрич стартира електронна система за централизирано управление на платените зони за паркиране на 12 септември, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Гражданите е важно да знаят няколко важни неща, посочват от общината. 

Запазва се обхвата на съществуващите зони за платено паркиране, като е извършено допълнителното им разпределение в 7 района. Работното време на зоните е от 8:00 до 17:00 часа. Цената за 1 час престой е 1.00 лев с включен ДДС. Начинът на плащане е самотаксуване чрез SMS на номер 1358. Електронен талон за кратковременно паркиране, закупен от търговски обект е вторият начин, третият - мобилно приложение Mobzzo. 

Възможно е заплащане на абонамент – месечен или годишен, съответно за цялата действаща зона за платено паркиране или за отделен район от нея, също заплащане на специален абонамент – служебен или по местоживеене.

Преустановява се работата на касиерите, които таксуват престоя на автомобилите по зони. Задълженията на служителите от ОП "Паркинги и пазари“ се състоят в извършване на контрол по самотаксуването. Те могат да помогнат на гражданите с правилно изпращане на SMS, попълването на данни в Mobzzo или да упътят до най-близкия търговски обект за закупуване на електронен талон. Не е необходимо в автомобила да се поставя касов бон, разписка или друго доказателство за извършено плащане, регистрацията и проверките се извършват електронно. 

Спрямо паркиралите автомобили, за които не е заплатен престой, се прилага принудителна мярка – поставяне на техническо средство (скоба). Освобождаването на автомобила се извършва след заплащане на санкция 20 лв. и таксуване на нерегламентирания престой с 1 лв. на започнат час. Условията за престой в зоните за платено паркиране са следните:  

- Клиентите на българските мобилни оператори могат да заплатят престоя си в Зоните за платено паркиране чрез изпращане на SMS, съдържащ държавния регистрационен номер на автомобила, на кратък номер 1358. С един SMS се заплаща 1 час престой в Зоните за платено паркиране. Стойността на самия SMS се определя в съответствие с конкретния тарифен план към конкретния мобилен оператор. SMS за самотаксуване следва да бъде изпратен веднага след паркиране на автомобила на паркомясто в Зона за платено паркиране. Системата автоматично ще върне отговор чрез SMS за статуса на заявката за паркиране. Необходимо е да се проверява съдържанието на SMS, който трябва да съдържа държавния регистрационен номер на автомобила: Пример: ТХ 1234 АВ . 

- Електронен талон за кратковременно паркиране – всеки гражданин или гост на Добрич може да закупи електронен талон за кратковременно паркиране от магазини (търговски обекти), обозначени със знак, че това е обект за разплащане в брой на паркиране. Обектите за плащане в брой ще бъдат отбелязани във виртуална карта, която ще бъде публикувана в интернет – страницата на Община град Добрич  - www.dobrich.bg.  

- Мобилното приложение дава възможност за избиране на период за паркиране между 1 и 9 часа. Също така може да се запазят номерата на различни автомобили за бърз достъп.  

- Друг вид паркиране и месечни абонаменти: 
news pic 2
©

Платено паркиране по постоянен и настоящ адрес – цената за паркиране в режим на паркиране "Платено паркиране по постоянен и настоящ адрес“ е 18.00 лева с ДДС. Годишният абонамент е 198.00 лв. с ДДС. Необходимото заявление ще може да се изтегли от www.dobrich.bg.  

Месечен абонамент - МПС, за което е заплатена такса "Месечен абонамент“, може да спира неограничен брой пъти и за неограничено време в зоните за платено паркиране. Цената за месечния абонамент е 100 лева с ДДС на месец. Годишният абонамент е 1100 лв. с ДДС.  

Месечен абонамент за район – МПС, за което е заплатена такса "Месечен абонамент за район“, може да спира неограничен брой пъти и за неограничено време в рамките на един избран от него район. Цената е 60 лв. с ДДС. Годишният абонамент е 660 лв. с ДДС.  

Служебен абонамент – на улици, площади, паркинги и други терени общинска собственост, може да се въвежда режим на паркиране "Служебен абонамент“ срещу заплащане от собственици, позлватели и/или наематели на нежилищни имоти. Разрешените места за паркиране се сигнализират по разбираем начин, указващ че паркомястото е платено. Сигнализирането и маркирането се извършва от ползвателя за негова сметка, посредством съответния пътен знак и по желание с подвижна преносима табела. Цената за "Служебен абонамент“ е 90.00 лева с ДДС за един месец.  Годишният абонамент е 990 лв. с ДДС. 

Всички необходими документи ще бъдат публикувани на интернет страницата на Община град Добрич – www.dobrich.bg. 

 

Жулиета НИКОЛОВА