Община Добрич ще участва в учредяване на Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) "Сдружение на общинските приюти за безстопанствени животни". Решение за това е одобрено на днешното редовно заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

В Сдружението като редовен член може да членува всяка община, която има регистриран и функциониращ приют за безстопанствени животни на територията на страната. Община град Добрич отговаря на това условие. За постигане на целите на Сдружението с нестопанска цел всички редовни членове са длъжни да заплащат членски внос. Като голяма община за Добрич (с население над 40 000 души) членският внос е 400 лева годишно, ако бъде заплатен до 30 юни на текущата година, след тази дата членският внос е вразмер на 450 лева годишно. 

Членство в Сдружението ще защитава интересите на общинския приют пред държавата, ще допринася за подобряване професионалната квалификация и обществения статус, ще подпомага служителите в общинските приюти при изпълнение на техните задължения, като организира и провежда практически обучения при изграждане на приюти, при обучение на ветеринарни лекари, при обучение на служители в приюти, ще предоставя консултантски, експертни и други становища на своите членове. Спектърът от възможности е широк и не се изчерпва с изброеното. 

Делегат в Учредителното и Общото събрание news pic 2
©
на Сдружението с нестопанска цел в обществена полза от Добрич ще бъде д-р Михаела Тосева. 

През миналата година в град Пловдив са проведени две национални срещи на представители на общинските приюти за безстопанствени животни. Взето е решение за учредяване на СНЦ с цел защита на общите интереси на своите членове, както и за сътрудничество и посредничество между общинските приюти при разработването на общи политики, стратегии и практики в областта на защитата на безстопанствените животни и овладяването на тяхната популация чрез редуциране броя на безстопанствените кучета и установяване на стабилен контрол върху тяхната популацияна територията на страната.

Жулиета НИКОЛОВА