Община Добрич ще подкрепи чрез подпомагане и внедряване съвременна технология, разработена от ученици от СУ "Любен Каравелов" в добруджанския град, предаде репортер на "Фокус". Разработката е на Мелис Сали и Георги Димитров, с която те спечелиха престижно отличие на националната олимпиада по информационни технологии. Отличеният проект се нарича "Умно кошче“, а деветокласникът Матей Димов се класира на 12-то място с проекта си "Високо“.

Разработен е прототип-автоматична система за събиране на отпадъци. "Техните прототипи, изработени в школите по роботика под ръководството на преподавателя им Мартин Петров, безспорно ще намерят приложение в ежедневието, освен че на този етап са отличени като иновативни технологии", смятат от общината и допълват: "За нас ще е удоволствие да помогнем и внедрим в Добрич поредната тяхна разработка – автономна хранилка за бездомни животни".  

Юбилейна марка на ген. Иван Колев и ваучери за книги подари днес кметът на Добрич Йордан Йорданов на отличниците от СУ "Любен Каравелов“, съобщават от общината. Поводът за наградите е успешното участие на средношколците в Националната олимпиада по информационни технологии. МОН е официален организатор и основен спонсор на всички издания от олимпиадата. Оценките се поставят от национално жури, което изготвя крайното класиране.

Жулиета НИКОЛОВА