Община Добрич е разработила план за реформиране на Дома за стари хора и днес той беше одобрен от Общинския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Домът стари хора първоначално е бил с капацитет 115 места и персонал - 50 щатни бройки. Сегашната сграда е разкрита през 2002 г., с капацитет 103 места. От януари 2005 г. капацитетът е увеличен на 115 места и той се запазва до днешна дата. Към 30 септември тази година броят на чакащите за настаняване по първо желание е 149 лица.  Доставчик на услугата е Община град Добрич. Социалната услуга ще е с ново име - резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст. 

Предвидено е по плана за възстановяване и устойчивост общината да кандидатства с проект за подобряване на материалната база - саниране на сградата, монтиране на фотоволтаици, пълно обновяване на обзавеждането и оборудването. "Смея да кажа, че нашият Дом за стари хора е един от най-добрите в страната. Но всички такива социални звена в страната ще бъдат реформирани. Ние имаме предимството, че стаите в Дома са само с един или двама потребители. Това е задължително изискване съгласно Наредбата за качество на социалните услуги. Освен това отново ще се прави оценка на потребителите, на техните индивидуални потребности и ще бъде преценено дали всички те отговарят на профила на този тип резидентна грижа", коментира д-р Емилия Баева, зам.-кмет "Хуманитарни дейности". Предстои оценка и на самия персонал и обновяване на плановете за действие и работа. 

Това ще бъде първата социална услуга в града, която ще се реформира и предстои много работа, подчерта д-р Баева. Тя допълни, че предстоят много и съществени промени и надеждите са, че това ще е за доброто на потребителите.

Жулиета НИКОЛОВА