Красивият ни град ще бъде снимачна площадка на шест нови български филми, които ще рекламират Бургас и на международни фестивали. Общинската администрация подаде ръка на новите и интересни филмови продукции, чиито сюжет и актьорски състав дават сериозна заявка за успех.

Одобрените филмови продукции по направление 5 на общинския фонд "Култура" са "Жени извън употреба“ (пълнометражен игрален филм); "Без крила“ (пълнометражен игрален филм); "Разлом“ (пълнометражен игрален филм); "Писмо до баба“ (документален филми); "Кармични връзки“ (пълнометражен игрален филм) и "Приятелството – смисъл и спасение“ (късометражен игрален филм).

Екипите зад тях са Надежда Косева; Башар Рахал и Ники Илиев; Павлина Ангелова; Саня Борисова и Никол Предьова; Алберта Алкалай и Елка Василева. Те представиха лично своите филмови проекти пред Комисията по оценка на общинския фонд "Култура". И всички получиха подкрепата на Община Бургас.

Към тях се присъединява и филмът на Станимир Петров и Христо Димитров-Хиндо – "Писмо до баба", който е документален и по регламент не участва в представянето.

Най-предпочитаните локации в морския град са Моста, Морската градина, градинката до жп гарата, ул. "Богориди“, ул. "Лермонтов“, улиците на съвременен Бургас, сградата на Общината. Това са местата, където ще бъдат заснети част от сцените в продукциите.

Филмът "Жени извън употреба“ проследява историите на четири жени, всяка на различен етап от живота си. В конфликт с възрастта, женствеността, любовта и болката, те желаят промяна - крайна, болезнена, но живителна. Те са жени и могат да понесат последствията от всяка своя грешка, дори от чуждите. Актьорският състав включва Анета Сотирова, Албена Петрова, Рашко Младенов, Елена Атанасова, Явор Борисов и други.

"Екипът на филма е този от "Петя на моята Петя“. Сценарият е писан конкретно за Бургас. Снимките са предвидени за септември и октомври, а до година и половина филмът ще излезе и на голям екран“.

Зад проекта "Без крила" стоят Башар Рахал и Ники Илиев. Сценарият е вдъхновен от истинската история на българския параолимпиец и световен шампион на дълъг скок Михаил Христов. Филмът проследява живота на Михаил от момента, когато губи двете си ръце в инцидент с електрически ток и взима съдбоносното решение да стане професионален спортист, преминавайки през катарзиса на това да започне нов живот без ръце. Актьорският състав включва Наум Шопов-младши, Леарт Докле, Стефани Обадяру и други. Отделни сцени ще бъдат снимани в София, Бургас, Плевен и Дубай.

Третият игрален филм "РАЗЛОМ“ е на Георги Дюлгеров и Павлина Ангелова. Те описват историята на 70-годишния дърводелец бай Митьо, който е принуден да плати болничните разходи на майка си, която не е искал да вижда от десетилетия. На въпроса му дали има неизплатени дългове, умиращата Величка казва само "скри...“.

Актьорският състав включва Весела Петрова, Александър Бенев, Димитрина Тенева, Иван Николов, Пламен Димов, Стефан Додуров, Никола Парашкевов, Милко Йовчев, Асен Лозанов, Мартин Негрев, Тони Минасян, Константин Евтимов, Деница Даринова. Останалите второстепенни и епизодични роли ще бъдат изпълнени от актьори и жители на Бургас.

"Кармични връзки“ е четвъртият филм получил подкрепата на Общината е на Саня Борисова и Никол Предьова. Той е комедия, която разказва за четири жени, напълно различни една от друга, с абсолютно различни характери, интереси, морал и бит. Актьорският състав включва Елена Петрова, Саня Борисова, Ники Илиев, Боян Младенов, Свежен Младенов, Иво Аръков. Водим преговори с Диляна Попова и Елеонора Иванова.

"Приятелството - смисъл и спасение“ е късометражен игрален филм на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф“. Филмът е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи и на 10 години от основаването на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Базиран на една от темите на конкурса - "Ако машината на времето те върне в България през март 1943 г., как би постъпил?". Той ще противопостави моралните ценности на съвременни млади хора, неподатливи на внушения за етнически геноцид, на превратностите по време на Холокоста. Това е филм за толерантността и града на добродетелите – Бургас. Във филма ще се използват актьори дебютанти, които сега завършват НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", а сценарият ще бъде компилация от ученически разкази.

"Писма до баба" е документален разказ любовта между Йорданка Кискинова (86-годишна) и вече покойният й съпруг Михаил Колдамов. Кореспонденция между тях е продължила над 30 години (1952 г. - 1982/3г.) и съдържаща около 200 писма.