Община Благоевград ще отбележи 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество с богата празнична програма. Честванията ще бъдат в рамките на два дни – 4 и 5 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

В тях ще вземат участие 3-то Бригадно командване – Благоевград, Регионален исторически музей, РК към НД "Традиция“, Сдружение "14-ти пехотен полк“, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и др.

Началото на програмата ще бъде поставено на 4 октомври от 19:00 часа, когато ще се състои Тържествен преглед на исторически знамена и униформи на Българската армия. Събитието ще се проведе на пл. "Георги Измирлиев“, като тази година към колекцията, която ще бъде представена, са включени нови знамена. От 19.30 часа, отново на пл. "Георги Измирлиев“ ще има Тържествена проверка (заря).

Подробности около наситената със събития програма бяха съобщени днес на пресконференция от Силвия Домозетска, директор на Дирекция "Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград и Йордан Стоянов, ръководител на Сдружение "14-ти пехотен полк“.

На 5-ти октомври, от 09.00 часа, в двора на църквата "Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество. Отново там, пред паметните плочи на Майор Иван Павлович Орлински и генерал Спас Георгиев, ще бъдат положени цветя в знак на почит и признателност.

Непосредствено след това на пл. "Македония“ предстои издигане на националното знаме на Република България, след което, от 10.30 ч., ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, намиращ се на пл. "Мите Марков“.

Изключително интересен щрих в програмата по повод 110-години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония“ е историческата възстановка "Утро на свободата“, в която участие ще вземат представители на РИМ – Благоевград, РК към НД "Традиция“, Сдружение "14-ти пехотен полк“, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и над 20 исторически клуба от цялата страна. Чрез възстановката ще бъдат пресъздадени моменти, тясно свързани с Освобождението. Тя ще бъде представена пред жители и гости на града в квартал "Вароша“, при РИМ – Благоевград, от 11.00 часа. На същото място ще се проведе и концерт на оркестър "Шевица“.

В 12.30 часа в зала "22 септември“ започва научна кръгла маса "110 години Свобода“.

През втората част от деня на 5 октомври, от 18.00 часа, в ДТ "Никола Вапцаров“ ще има Тържествена сесия на Общински съвет, а от 19.30 часа благоевградчани ще могат да гледат предпремиерно част от новата постановка на Ансамбъл "Пирин" "Между девет планини".