Богата и разнообразна програма започва днес в Белене като част от празника на река Дунав в цяла Европа. Всички концерти и събития ще се състоят на сцената до посетителски център на Природен парк "Персина". Това съобщи пред "Фокус" кметът Милен Дулев.

Той каза защо община Белене е избрала днешния 29 юни, ден на река Дунав, за начало на фестивала и предлага богата и атрактивна програма. 

"Решихме да празнуваме четири поредни дни от 29 юни до 02 юли. Причината е, че и в град Белене се намира единственият в България природен парк,"Персина". В него има над 260 вида птици и те са типични не само за България, но и за цяла Европа. Празнуваме този ден за осма поредна година", уточнява Милен Дулев.

"В четвъртък от 20.30 часа публиката ще види изпълненията на клуб по модерни  "ДивнА", а от 21.00 на сцената ще излязат колегите им от клуб "VISION DANCE". След това ще пее Криско. От 23.00 до 01.00  почитателите на клубната и хаос музиката ще чуят  DJ LORY", разказва Милен Дулев.

Той допълни, че на 30.06 от 18.30 ще има концерт на народния състав "Нашенци". "От 19.30 на сцената ще излезе група "Мистър Хард", а от 22.00 очаквайте "Фанданго". В 23.00 часа започват изпълненията на "Black Irish Dogs", а от 00.30 продължваме с DJ парти."

"На 01.07 от 01.00 часа започваме с July morning Sunrise от Персина. След това в 6.00 часа продължаваме с колоездачна обиколка Persina by Bike, състезание по маршрут Белене-Никопол-Белене. Тази обиколка се организира за първи път. Ще бъде интересно, защото е част от Дунав ултра, велосъстезание от Видин до Черно море. След това от 10.00 часа започва фолклорен фестивал, организиран от Местна инициативна група Белене-Никопол", поясни кметът.

"Ще има и демонстрации по борба. В 18.30 часа ще има концерт на фоклорен състав "Нашенци", а преди това ще се проведе награждаване на участници в конкурсите за рисунка и снимка. След това ще има и концерт на Цветелина".

Кметът подчертава, че беленската рибена чорба съдържа минимум три вида риба, обикновено и мряна. "Гостите ще могат да я опитат, а Ути Бъчваров ще оценява участниците в кулинарния конкурс", каза още Милен Дулев. "В 20.30 ч на 01.07 ще наградим участниците в кулинарното състезание ,"Дунавска трапеза"".

В 21.00 часа за първи път ще се осъществи инициативата "Лодки на желанията".

"Всеки си пише желанията на листче, сгъва го и след това всички "лодки" се пускат в река Дунав", продължава Милен Дулев.

На 02 юли от 18.30 часа ще се състои концерт на Джина Стоева, а от 20.00 часа на Петя Панева.

"В Белене активно работим по намаляване на популацията на комарите. Активно третираме срещу тях с пръскания и опушвания. Надяваме се и държавата да се включи със средства, за да може най-скоро поречието на реката да се изчисти.", коментира още градоначалникът.