Община Асеновград поиска от НКЖИ реорганизация на графика за сутрешните влакове към Пловдив. Ето какво отговориха от компанията:

На 28 септември община Асеновград изпрати писмо до генералния директор на НКЖИ, директора на поделение УДВГД - Пловдив, Холдинг БДЖ ЕАД - София и до директора на Поделение "Пътнически превози" - Пловдив.

Причината за писмото бе стартирането на учебната година и съвпадащите строителни дейности, изпълняващи се в железопътния участък от гара Крумово до гара Пловдив, което пък, от своя страна, стана причина учениците да закъсняват за първия учебен час с между 15 и 30 минути.

В писмото бе отправена молба да се реорганизира графикът на ремонта така, че пътническият влак от Асеновград за Пловдив в 06:25 часа да изпълнява превоза директно до жп гара Пловдив. Отговорът, който община Асеновград получи от ДП "Национална компания железопътна инфраструктура“, е следният:

"Държавно предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура“ е Бенефициент по проект "Развитие на железопътен възел - Пловдив“, финансиран с европейски средства по Механизма за свързване на Европа и държавния бюджет“. Цялостната реализация на проект "Развитие на железопътен възел Пловдив“ е от изключителна важност за икономическото и социално развитие на град Пловдив и същият ще допринесе за модернизацията на съществуващата инфраструктура, съгласно европейските стандарти и транспортни политики.

Строителството се изпълнява на три етапа. Към настоящия момент се изпълняват строително-монтажни работи по железопътната инфраструктура в рамките на собственост на ДП НКЖИ, като договорните отношения със строителя изискват осъществяване на транспортирането на пътници само в железопътния участък от гара Крумово до гара Пловдив. Съгласно одобрената технология за работа и работен график се очаква влаковото движение в железопътния участък от гара Крумово до гара Пловдив да бъде възстановено до 16.11.2022 г.".