Община Асеновград има възможност да достави "Топъл обяд" в подкрепа на уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация, произтичаща от необходимостта от ограничаване на разпространението на COVID-19, са в затруднение да осигурят сами прехраната. Това съобщиха от Общината. Документи се подават в "Информационен център" в сградата на общинската администрация в Асеновград,

От безплатен "Топъл обяд“ към момента се възползват 300 жители на община Асеновград. Те са на различна възраст, като са определени по списък. Услугата няма да бъде прекъсвана, срокът ще бъде удължен и потребителите ще могат да я ползват и след 09.09.2022г.

Целевите групи са - Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията. Лица, на които е предоставена временна закрила във връзка с масово навлизане на разселени лица от Украйна. Лица поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.

"Топъл обяд“ се реализира със съдействието на Агенция "Социално подпомагане“ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, чрез Операция "Осигуряване на топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 на територията на община Асеновград“.

Договор BG05FMOP001-5.001-083-C07 "Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19 в община Асеновград", финансиран по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, операция BG05FMOP001-5.001 "3.1 - Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“.