18-годишният Иван Величков Димитров получи днес наказание от Районен съд - Пловдив по обвинение в извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, предаде репортер на "Фокус". Живеещият в село Трилистник младеж не дойде в съдебната зала, но въпреки това делото срещу него приключи, тъй като явяването му не беше задължително.

Според обвинителния акт Иван Димитров е извършил деянието в гробището на Трилистник в периода от 1 до 17 юни 2021 година, когато е бил все още непълнолетен. С помощта на свой приятел той заснел и после сам разпространил видеоклип, в който на фона на силна музика сядал и лягал върху гроб, а след това пял и едновременно размахвал и хвърлял дървени кръстове на покойници.

С тези си действия младежът, който е от ромски произход, искал да впечатли своята любима. Посланието било, че ще легне в гроба, ако тя го напусне.

За подобно деяние законът предвижда лишаване от свобода до 2 години, пробация или обществено порицание.

В крайна сметка делото приключи по особените правила на Глава 28 от Наказателно-процесуалния кодекс. Съдия Десислава Порязова реши да освободи от наказателна отговорност Иван Величков Димитров и той да бъде наказан с обществено порицание, като решението на съда да се прочете публично в кметството на село Трилистник. Освен това младежът трябва да заплати разноски по делото в размер на 426 лева.