Днес в зала "Дора Габе“ на Община Генерал Тошево се проведе обществено обсъждане на Концепцията за интегрирано териториално развитие "Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Добрич". Срещата беше организира от Областния информационен център, Добрич във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027, съобщиха от Община Генерал Тошево.

В разработването на концепцията Агенция "Пътна инфраструктура" участва с предложение за основен ремонт на близо 30 км третокласни пътища на територията на нашата община. Те са предложени за финансиране по програмата и ако бъдат одобрени със средства от европейските фондове ще се ремонтират около 12 км от път III-2903 Генерал Тошево - Къпиново - Изворово - Красен - Росица - Лозница /в участъка Генерал Тошево –  Изворово/ и приблизително 18 км от път III-2904 в участъка Кардам – Спасово.

Общата индикативна стойност на проектите включени в концепцията е 61 603 856 лв. с ДДС. Предложените мерки за инвестиция ще доведат до значително подобряване и модернизация на републиканската пътна инфраструктура на територията на област Добрич, ще се повиши пътната безопасност и ще се ограничи отделянето на вредни емисии на парникови газове. По-добрата пътна инфраструктура ще спомогне за увеличаване на инвестициите в региона, създаването на нови работни места и ще даде възможност за по-голям избор на жителите от региона до здравни и образователни услуги. Заложените проекти ще стимулират и развитието на културния и морски туризъм.

На публичното обсъждане присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, Николина Чапанова, директор на Дирекция "Изпълнение на проекти по ОПРР 2014 - 2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в Агенция "Пътна инфраструктура", много кметове на села от общината и граждани. Всички заедно разискваха темата около развитието на концепцията и даваха своите аргументирани предложения.

Публичните консултации могат да се осъществяват и чрез онлайн анкети на следния линк: https://forms.gle/qSTmd47o4LSdveRQ9. Хубаво е, всеки, който желае да подкрепи идеите за развитие на региона, да попълни и подаде онлайн анкета до 20 март на електронната поща на Областен информационен център – Добрич: oic_dobrich@abv.bg.

Получаването на по-голяма подкрепа от населението е едно от основните условията за одобряване на концепцията и ще допринесе за увеличаване на възможността планираните обекти да бъдат изпълнени със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове.