Установени нарушения са причина за прекратяване на обществената поръчка за ремонт на Концертна зала – Пловдив. Това стана ясно в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ доц. д-р Стефан Шилев от служебния министър на културата Велислав Минеков, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ - Пловдив.

От трибуната на Народното събрание доц. Шилев попита каква е причината за прекратяване на така важната за културния живот на Пловдив обществена поръчка и защо вече 45 дни не се обявява новата процедура.

Мотивите за прекратяването на обществената поръчка са установени нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени без това да се промени в условията на процедурата. Същото представлява основание за прекратяване по член 110 ал.1 т. 5 от ЗОП. Нарушенията се изразяват в установени несъответствия в количествено-стойностните сметки, приложени към техническата спецификация, които подлежат на попълване от участниците при изготвянето на техните ценови предложения.

Констатираните несъответствия са довели до искане за разяснения на заинтересовани лица в срока за подаване на оферти. В разясненията са предоставени указания към участниците, касаещи попълването на КСС, които променят съществено първоначално обявените условия на поръчката в нарушения чл. 303, ал. 5 от ЗОП, съгласно който с разясненията не могат да се въвеждат промени в условията на процедурата.

В случая възложителят е реализирал законовото си право да прекрати процедурата по посоченото основание вместо да допусне последващо провеждане на поръчката при незаконосъобразни условия, обяви служебният министър Минеков.

Това провокира пловдивският депутат от ГЕРБ доцент Шилев да попита кой е виновен за забавянето и дали средствата за ремонта на Концертна зала са гарантирани.

"Дори да не беше прекратена процедурата, предвидените строителни действия не могат да бъдат започнати и довършени в рамките на настоящата бюджетна година, тъй като се касае за загуба на ценно време в периода март-април“, допълни Минеков. Според него проблемът не е в забавянето от тези 45 дни, а далеч по-голям.

Във втория си служебен мандат в края на ноември, началото на декември, беше изготвено КСС с предложение за ремонт от 12.5 млн. лева, а не 10 млн лева. На 12-ти декември напуснах като служебен министър и в началото на годината беше възможно да се пусне тази поръчка, каза още служебният министър на културата.

Обществената поръчка на стойност 10 090 679,90 лв. без ДДС с предмет "Основен ремонт и реконструкция на Концертна зала, като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции, Държавна опера – Пловдив“ е открита на 23.09.2022 г. с краен срок за подаване на оферти 15.11.2022 г. С подпис на служебният министър на културата Минеков същата се прекратява с дата 26.10.2022 г.

"Министърът не каза кой е отговорен за забавянето, въпреки че два пъти го попитах. Дали прикрива някого или за всичко е виновен министърът на културата от ПП Атанас Атанасов. Остава без отговор и въпросът дали ще ги има средствата за ремонта в новия бюджет и дали ще бъдат увеличени. Като народен представител от Пловдив ще продължа да настоявам и да работя реконструкцията на Концертна зала в Пловдив да се случи“, категоричен бе доц. Стефан Шилев.