11 досъдебни и 7 бързи производства за регистрирани престъпления са образувани по време на специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, която се проведе на територията на ОДМВР - Шумен. Това информираха от пресцентъра на областната дирекция.

Екипи на четирите районни управления са извършили проверка на 913 лица, двама от които са били обявени за издирване и са намерени. Седем души са задържани в хода на операцията за извършени престъпления - шофиране след употреба на наркотични вещества, притежание на наркотични вещества, държане на акцизни стоки без бандерол, незаконно присъединяване към електропреносната мрежа, кражба на дървесина. Иззети са над 16 кг тютюн без акцизен бандерол, 840 къса цигари без бандерол, установени са две незаконни прикачвания към ел. мрежата, иззети са 6 кубика дървесина, които са били без надлежни позволителни.

За различни констатирани нарушения полицейските служители са съставили 62 акта за установени административни нарушения. Съставени са 14 АУАН и констативни протоколи от други институции, които са били включени в операцията.

Проверени са 14 заложни къщи, шест пункта за изкупуване на  черни и цветни метали, 19 автоморги, сервизи и депа за автомобили. Извършени са проверки в 57  търговски обекта.