Историческият музей в Балчик записва за участие в неговите образователни програми, които са адаптирани за различни възрастови групи и се провеждат от юли до август. Това съобщи директорът на музея Радостина Енчева, предаде репортер на "Фокус".

Програмите са "разнообразни и имат за цел да направят историята по-достъпна за децата, а чрез провокирания интерес да улеснят процеса на запомняне. Чрез забавни игри в извън училищна среда, музейният екип успява да постигне образователен ефект и да формира историческа памет", посочват музейните работници. 

"По дирите на Балчишките съкровища - професия археолог" отвежда в късноантичната крепост в кв. "Хоризонт", а след това и в музейните зали. Децата получават полеви "Дневник на археолога" в края на заниманията, а преди това влизат в тази роля, търсейки артефакти, като керамични фрагменти, старинни монети, кости и други археологически находки.

Програма "В славните хайдушки времена" пренася децата в епохата на Възраждането, а децата имат възможност да преживеят "хайдушка клетва". Своеобразен урок по родолюбие е наречен "Пътят към свободата". В създадена специално за програмата книжка всяко дете създава униформа на хайдутин, четник, въстаник, опълченец, прилагайки новите знания. 

"С потури или фуста" и "С кобилица на рамо" са заглавията на игри от друга образователна програма - "Пътуване назад във времето към безгрижните детски игри". Децата, играейки, научават за начина на живот в миналото, което е детството на техните баби и дядовци. "Малките художници по стъпките на големите" среща децата с изкуството.

Това са само част от интересните теми и занимания през летните месеци, които обогатяват децата с нови знания и им носят незабравими вканционни емоции. Подробности за образователните програми могат да се получат на място във всички обекти на Историческия музей в Белия град, както и чрез поддържаните интернет платформи.

Жулиета НИКОЛОВА