Образователни концерти приобщават младежката аудитория в Добрич към световната музикална класика, предаде репортер на Агенция "Фокус". С поредица от лектории и срещи на живо Български камерен оркестър - Добрич продължава една добра традиция, започната в предходни години. Музикантите класици и диригентът Арто Чифчиян излизат от официалните концертни зали, за да отидат на място при младите хора на добруджанския град, в техните училища, за да ги "докоснат" отблизо с красотата на класическата музика и шедьоврите, създавани назад във времето. 

Това е начин за формиране на музикална култура и вкус към по-различен вид музика от тази, която заобикаля младите хора в ежедневието им. "Маестро Чифчиян по изключително интересен начин разкрива пред децата тайната на всеки от струнните инструменти и как се сътворява магията на музиката. Стремежите на всички са да се възпита в младите хора ново отношение към сериозната музика, да се заинтригуват и да влязат в концертната зала не организирано, а по свое собствено желание", посочват от общината.

Тази форма на общуване - образование чрез преживяване, се използва все по-често в различни среди (музейни, арт, училищни), защото кореспондира със съвременните хора и стила им на живот, макар че има непреходни неща и едно от тях е класическата музика, част от световното културно наследство.

Жулиета НИКОЛОВА