Среща в работен формат проведоха новоизбраните народни представители от 10 МИР – Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Кюстендил. Инициативата за срещата бе на областния управител инж. Александър Пандурски, който традиционни кани новоизбраните депутати от областта, за да се обединят около общите каузи в региона и да търсят заедно решаване на належащите проблеми. В срещата се включиха Георги Стамов, Радослава Чеканска и Христо Терзийски, както и зам. областният управител Валентина Караганова. Заради служебни ангажименти не можаха да присъстват народните представители Димчо Димчев и Даниел Александров. 

 

Областният управител поздрави новоизбраните депутати и пожела успех при работата им в 49-ото Народно събрание и в начинанията, които подемат в полза на областта и нейните жители. “Искам да ви уверя, че в лицето на Областна администрация имате един надежден и коректен партньор, винаги готов да ви помогне в полезните начинания", заяви инж. Пандурски. 

Темата “Образование" обедини присъстващите на работната среща. Народните представители и областният управител се разбраха заедно да търсят решение на дългогодишния проблем с разкриването на втора паралелка за 5 клас в ПМГ в град Кюстендил. “Това е спешен въпрос. Има ученици, осигурено е всичко и откриването на втора паралелка не създава проблем на другите училища. Има възможност проблемът да бъде решен още следващите дни, когато се създават комисиите в НС", заяви инж. Пандурски. 

На масата отново бяха поставени и разисквани темите за ВиК Асоциацията и незавършеното строителство на язовир “Кюстендил". “Толкова години остава недовършен този язовир. Той е направен така, че решава проблема с водата на Кюстендил и на региона. Приоритет ни е да намерим начин най-накрая да се довърши", призова областният управител. 

Той обясни, че от миналата година се търсят варианти за решаване на проблема със замърсяването на река Банщица и останалите реки, както и за събирането и преработката на битовите отпадъци. Сдружението “Рила еко" буксува. Двете сепариращи и компостиращи инсталации са пред пускане, но първата клетка на регионалното депо не е започната да се строи, заради липса на финансиране. 

Относно Плана за възстановяване Пандурски посочи, че двете области - Кюстендил и Перник, трябва да се обединят и да се борят заедно, за да се възползват от парите, които са предвидени по Плана. 

По време на общата среща областният управител постави акцент и върху важността от създаването на индустриална зона. 

Относно сектор “Туризъм" инж. Пандурски бе категоричен, че област Кюстендил има огромен потенциал за развитие по тази линия и трябва да се работи повече с фокус върху развитието на културно-историческия туризъм. “Трябва да привлечем и допълнителни партньори от бизнеса и администрацията", подчерта той. 

Инж. Пандурски запозна депутатите и с една полезна идея на Областна администрация, за която в момента се търсят варианти за реализиране. “Идеята е да направим една електронна визитка, в която да представим по най-атрактивен, достъпен и изчерпателен начин областта, за да се популяризираме като туристическа дестинация, като икономически партньор и като възможност за бъдещи инвестиции. Търсим партньори в лицето на общините и фирмите. Идеята е да разработим различни слоеве/раздели в електронната визитка, в които да покажем полезна информация за секторите от региона ни - туристически и СПА обекти, бизнес предприятия, обекти за инвестиране и т.н.", обясни инж. Пандурски. 

“Приветстваме тази идея - че организирате и провеждате такъв тип работни срещи. Поздравяваме ви като областен управител за инициативата. Това е добро и креативно решение - да седнем на една маса заедно, да маркираме проблемите в региона и с общи усилия да търсим варианти за тяхното решаване", коментираха народните представители от 10 МИР - Кюстендил.