Обособиха нов туристически маршрут в ПП "Рилски манастир“, съобщиха за "Фокус“ от природния парк. Дирекция на природен парк "Рилски манастир" към Изпълнителна агенция по горите, обособи и изгради нов маршрут на територията на парка, а именно "Посетителски център – църква "Успение Богородично“.

Той тръгва от посетителския център на Природен парк "Рилски манастир“, в местността "Пчелина", преминава през рехава смесена гора и извежда на билото на планината, от което се разкрива красива панорамна гледка към вододела на Илийна река. От там навлиза отново в гората и води до малката възрожденска православна църква, принадлежаща към метоха Пчелино на Рилския манастир - "Успение Богородично“.

По пътеката могат да се видят отделни вековни дървета, да се наблюдават множество птици и  прекрасни панорамни гледки, а поставените информационни табла обогатяват познанията на посетителите за природния парк и неговото природно и културно наследство.

Маршрутът е линеен, подходящ за всички възрасти, маркиран е с червен цвят и се изминава за около 1 час в двете посоки. Изграден е благодарение на дарени средства от Югозападно държавно предприятие - Благоевград.

Венцеслав ИЛЧЕВ