Общината в Кочериново започва раздаването на 600 компостери на домакинствата в района, съобщиха за "Фокус“ от Общината. Това става възможно по проект за разработване и прилагане на мерки за смекчаване и адаптация към климатичните промени. Предприетата мярка цели пилотно въвеждане на домашно компостиране на биоразградими отпадъци в 600 домакинства от всички населени места в община Кочериново.

Всяко домакинство само ще се грижи за съоръжението и за правилната му употреба. Те се задължават да предоставят информация за резултатите от домашното компостиране, както и при извършване на посещения и проверки, свързани с  изпълнението на дейността по домашно компостиране.

Контейнерите за компостиране позволяват на домакинствата да компостират сами биоразградимите  отпадъци, като окосена трева, листа, изгнили плодове и зеленчуци, черупки от яйца, остатъци от чай и кафе, хартиени отпадъци, които иначе се изхвърлят на боклука.

Полученият компост съдържа много полезни хранителни вещества и може да се използва за обогатяване на почвата вместо изкуствени торове, затова и контейнерите ще са най-полезни за домакинства, разполагащи със собствена градина.

Венцеслав ИЛЧЕВ