Започна изпълнение на обект "Рехабилитация, реконструкция и благоустрояване на улици на територията на гр. Златоград – изпълнение с каменни павета“, съобщи за "Фокус“ кметът на Златоград, Мирослав Янчев. "С реализацията на проекта ще се подобри инфраструктурата в почти целия Стар град на Златоград. Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на година. Това са проекти стартирани от преди 3-4 години. Финансирането на обекта е осигурено с Постановление на Министерски съвет № 360 от 10.12.2020 г. Стойността на ремонтите и благоустрояването на инфраструктурата в Стария град е на стойност 2,1 млн. лв., като в тях са включени и авторски, и строителен надзор“, поясни Янчев.

Той уточни, че ще бъдат благоустроени участъци от улиците "Ахрида“ и "Албена“, както и улиците "Тракия“, "Братя Родопски“ и пресечната, свързваща ул. "Ст. Стамболов“ и ул. "Ахрида“, в близост до Музея на просветното дело. Това е първата част от един цялостен проект, който включва благоустроителни мероприятия и на част от ул. "Стефан Стамболов“. "С проекта ще се подобри облика на един от най-посещаваните райони на Златоград, а строителните дейности включват премахване на съществуващата настилка, демонтаж на бордюри и тротоарната настилка, полагане на основа от несортиран трошен камък за пътно платно и нови гранитни бордюри. За пътното платно ще бъдат положени каменни павета 10/10/10 см, а тротоарните площи ще се изпълнят с каменни плочи. За отводняването на улиците е предвидена подмяна на съществуващите решетки и изграждане на дренаж. Ще бъдат поставени каменни кошчета за отпадъци и табели с имената на улиците, ще се изгради дървен навес за покриване на контейнери за отпадъци и информационно метално пано“, посочи Янчев.

Започнаха и строителните дейности по реализацията на обект "Рехабилитация, реконструкция и благоустрояване на ул. "Христо Ботев“, една от най-големите улици в Златоград, допълни кметът. Ще бъдат премахнати съществуващите бетонови бордюри и тротоарни плочи, асфалтовата настилка ще бъде фрезована. Стойността на проекта е над 400 000 лв.

На улицата е предвидено да се положи трошенокаменна настилка, нови бетонови бордюри, цветни тротоарни плочи, асфалтова настилка. Ще има и указателни табели, както и пейки, и кошчета за отпадъци. Положена ще бъде хоризонтална и вертикална маркировка по Закона за движение по пътищата, каза поще кметът на Златоград.

Нели ГЕРГЬОВСКА