И Великотърновският регион участва в благотворителната кампания на Министерство на земеделието за обновяване на българската гора. Един от центровете на акцията е Горското в Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус“.

Идеята на инициативата е за всяка една продадена жива елха от горските разсадници в страната, да бъдат засадени 10 нови фиданки в българските гори, стопанисвани от Държавните горски предприятия. Целта е традиционната продажба на естествени коледни дръвчета, които след празниците да бъдат засадени, отново да се стимулира. Елхите в контейнери са осигурени от шестте държавни горски предприятия. На места ще бъдат налични и отсечени дръвчета от специално създадени за целта плантации и разсадници. Цените на дръвчетата варират между 3 и 40 лв., в зависимост от височината и вида им.

Повече за кампанията и как точно можете да я подкрепите, ще намерите на сайта на Министерството. Там е публикуван и списък с местата, на които се продават дръвчетата.

За "Северноцентрално държавно предприятие“ с център Габрово, към което е и Великотърновска област, има само четири пункта – по един в Горна Оряховица и Разград и два в Русе. Горското в Горна Оряховица е на ул. "Ангел Кънчев“ №29. Продажбата ще става в двора на стопанството.

Луиза ТРАНЧЕВА