През уикенда се състоя първата акция от "Празник на квартала - Заедно в Здравец", финансирана от Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“. Благодарение на инициативата децата от блокове 76, 77, 78, 79 и 80 в квартал "Здравец" вече ще играят на площадка, в чието боядисване и почистване взеха участие, съобщиха от Община Русе.

Най-малките дадоха заразителен пример на своите родители и съкварталци. Децата бяха дизайнери, бояджии и главни действащи лица в акцията. С общи усилия бяха събрани и изхвърлени няколко десетки чувала с отпадъци. 

Кметският пълномощник за квартала Димитър Йорданов извърши дребни ремонти по съоръженията, за да ги подготви за освежаването. Заместник-кметът и председател на управителния съвет на Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“ Златомира Стефанова също се включи в боядисването заедно със своето семейство.

Децата от ДГ "Детелина“ заедно със своите родители и учители също участваха в акцията, като почистиха и облагородиха дворното пространство на детската градина.

Фондацията организира събитието "Празник на квартала“ за трети път /през 2020 г. - в кв. "Средна кула“ и в кв. "Чародейка“ през 2022 г. - кв. "Дружба“/ и целта отново е русенци да направят нещо полезно за облагородяване на мястото, където живеят, както и да станат по-съзнателни и отговорни към градската среда.

Акцията ще бъде последвана от още една – на 7 октомври, като за нея ще бъдат избрани други райони от квартал "Здравец“ за почистване и боядисване.

Кулминацията на събитията в квартал "Здравец“ ще бъде на 14 октомври /събота/ от 16 ч. на източния паркинг на Mall Rousse. Тогава са предвидени забавления за малки и големи след приключване на дейностите, а входът за събитието е свободен.

"Празник на квартала - Заедно в Здравец" се осъществи с финансовата подкрепа на "Холеман България“ ООД, "Тива Плюс“ ООД и "Оргахим“ АД.