Приключиха аварийно-възстановителни работи по напорния и хранителен водопровод на свищовското село Горна Студена, предаде кореспондент на "Фокус“. Дългоочакваният ремонт започна на 18 октомври, след дългогодишни саги с безводие в региона. Средствата в размер на 311,667 лв. бяха осигурени от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

"В рамките на близо два месеца бяха подменени 2117,8 метра стари азбесто-циментови тръби с нови полиетиленови тръби висока плътност, предназначени за високо налягане 10 атм., като новите трасета на водопроводите бяха изградени успоредно в непосредствена близост до съществуващите. По време на ремонта бяха установени 27 скрити аварии, а с възстановяване водоснабдяването към населеното място ще се занижат загубите на вода и ще се предотвратят честите аварии“, обясняват от Община Свищов.

"Присъствах на всеки етап от ремонтните дейности и съм изключително впечатлен от бързата и прецизно свършена работа. Това за мен и хората от селото означава много и ние оценяваме усилията, които се полагат от общинското ръководство. За съжаление ефектът все още не е осезаем, тъй като остават проблемите със старата вътрешнопреносна мрежа, която често аварира. Надяваме се с времето да бъде решен и той“, каза кметът на селото Пламен Иванов.

Изготвя се проект и за подмяна на тази вътрешна мрежа.