Община Варна ще търси дългосрочно решение на дългогодишния проблем с автобусна линия 409. Това каза заместник-кметът по бюджет и финанси в Община Варна Христо Рафаилов по време на работна среща с областния управител проф. Андрияна Андреев и с кмета на Аксаково Атанас Стоилов. На срещата стана ясно, че това е в интерес и на Община Аксаково, тъй като там се планира изграждането на новата индустриална зона Варна - Аксаково, а линията и сега обслужва нейната територия.

Линия 409 се поддържа едновременно от общинското дружество "Градски транспорт" и от частен превозвач. Двете общини – Аксаково и Варна, се разплащат помежду си въз основа на пробега на всеки от превозвачите.

Проблем при този вариант на обслужване на линията е, че при закупуване на дигитален билет пътниците не могат да го валидират в автобусите на частната фирма, тъй като те не разполагат с устройства за валидация. Така се налага да изчакат, докато дойде следващият автобус на "Градски транспорт" и губят около 15 минути от времето, за което билетът е валиден. Освен това двете дружества не признават взаимно абонаментните карти на пенсионерите, беше отчетено по време на срещата.

Налице е и имиджов проблем, каза още Христо Рафаилов. Линия 409 обслужва летище Варна и някои от чуждите  туристи добиват впечатление от града ни още с качването си в автобуса. Европейската практика е летищата да организират шатъли до първата спирка на градския транспорт, допълни той.

На днешната среща беше решено да бъде сформирана работна група с представители на двете общини. Първата задача на експертите в нея е да направят юридически анализ на предложенията на двете страни, за да може до края на месец април, преди началото на летния сезон, проблемите с линия 409, която обслужва и "Златни пясъци", да бъдат изчистени.