В сградата на бившето Оздравителното училище "Д-р Никола Димитров" (т.нар. "климатично училище"), което се намира в курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена", може да се изгради детска градина с яслени групи. Това стана ясно по време на оперативката на кмета на града Благомир Коцев, съобщи Общината.

Теренът е с площ около 3 дка, 100% общинска собственост, но има голяма денивелация. На сградата е правено техническо и конструктивно обследване преди година и половина и тя е в лошо състояние, докладваха от архитектурната дирекция. По техни данни, площта е малка за училище, но би могла да се използва за детска градина и ясла. Това ще осигури места за децата от "Виница" и курортните комплекси.

Кметът Коцев нареди още да се направят проучвания и частни сгради, които да се ползват под наем за детски градини или ясли за районите с много младо население - "Приморски" и "Одесос". Мярката ще е временна до  построяването на нови сгради.

По време на оперативката от двете ресорни дирекции – "Образование" и "Здравеопазване" докладваха за приема в детските заведения. В градините вече е приключил първият етап на класирането. Има райони, в които няма свободни места, както и такива, в които има много свободни места, отчетоха от ресорната дирекция. От 11 юни започна подаването на заявления за второ класиране. За него родителите посочват само детски градини, за които има обявени свободни места. В самостоятелните детски ясли третото голямо класиране ще се проведе на 28 юни. За 120 деца в града се изплащат компенсации, че не са приети в общинска ясла, поясниха от здравната дирекция.