До дни ще бъде облекчен трафикът на ГКПП-Йовково край Кардам. Това ще стане възможно чрез въвеждането в експлоатация на нов входен пункт за идващите от Република Румъния в посока Генерал Тошево и Добрич и чрез ремонт на сегашния път (около 400 метра), който води към изхода за северната ни съседка. Това съобщи на брифинг областният управител на Добрич Здравко Здравков, предаде репортер на "Фокус".

Почти 20 години сега използваният път за граничния пункт, непосредствено след село Кардам, не е ремонтиран и беше не просто в лошо, а в аварийно състояние. В  момента се работи по трасето, полага се трислоен асфалт и се правят банкети. За последната година по данни на АПИ по това трасе са преминали над 100 хиляди автомобила и то е едно от най-натоварените в България. За да се стигне до ремонта сега, областният управител е провел над 20 работни срещи с представители на различни ведомства (МРРБ, ГД "Митници", АПИ и др.), призна самият той.

По думите на инж. Георги Стратиев, началник на Областно пътно управление - Добрич, средствата за този ремонт са в рамките на договора за зимно поддържане и аварийни дейности. Стойността е около 330 хиляди лв. Три са асфалтовите  пластове, включително изравняващ и износващ. В същото време се проправя ново трасе, което ще е вход за страната на граничния пункт. Изцяло обновеното трасе ще бъде само изход от България. Така сегашният натоварен трафик поради струпването на големи камиони с километри ще бъде облекчен и ще се създаде безопасна среда за участниците в движението по този път.

Жулиета НИКОЛОВА