Със своя заповед областният управител на Враца Георги Митов връща за ново обсъждане Решение № 270 на Общинския съвет-Хайредин по Протокол № 43 от 25.11.2022 г. като незаконосъобразно, предаде кореспондент на "Фокус“.

Решението е взето по предложение на кмета на общината Тодор Тодоров, съгласно което преведените суми от дивиденти за "бели петна“ с изтекъл 10-годишен давностен срок следва да се прехвърлят в полза на общината и да се използват за текущи нужди с разпореждане на кмета, като за целта да се извършва актуализация на бюджета.

От Областната управа във Враца посочват, че това решение не е мотивирано и противоречи на правни норми.

Съгласно посочения като основание за решението и § 16 от ПЗР към ЗИД на ЗСПЗЗ от 2015 г. сумите за годишно рентно плащане за землищата, отнасящи се за стопанските години до 2014 – 2015 г., се внасят от ползвателите по банкова сметка за чужди средства на общината. Те се изплащат на правоимащите лица в 10-годишен срок от влизането в сила на този закон, т.е.: до 2025 г. От нормативната уредба по никакъв начин не произтича извод, че непотърсени от титулярите суми в определен срок стават собственост на общината само по тази причина и кметът придобива право да се разпорежда с тях (дори и след решение на общинския съвет).

Отделно от това, съгласно чл. 145 от ЗПФ сметките за чужди средства не се включват в държавния бюджет, в общинските бюджети и в останалите бюджети, включени в консолидираната фискална програма. Категоричната разпоредба на закона не позволява на Общинския съвет – Хайредин "да актуализира“ общинския бюджет с тези чужди средства.

По тези причини областният управител връща решението за ново обсъждане от Общински съвет-Хайредин.