Областният управител Минчо Афузов изпрати писмо до премиера Гълъб Донев и министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в което настоява за предприемането на незабавни мерки и бързо решаване на проблема с материалната база на Отделението по спешна медицина на МБАЛ "Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

"Към момента Отделението по спешна медицина функционира в крайно лоши материално-битови условя, като дели един коридор и няколко стаи с Центъра за спешна медицинска помощ. Това е извън всеки допустим компромис с материално-техническата база и медицинските стандарти за такова отделение. Нещо повече, в момента в сградния фонд на Центъра за спешна медицинска помощ тече ремонт, а МБАЛ "Д-р Иван Селимински“ не разполага със свободни помещения, където да премести своето Отделение по спешна медицина. Това обстоятелство не само смущава дейността на отделението, но и се отразява крайно негативно върху пациентите, нуждаещи се от спешно диагностициране и лечение“, се казва в писмото до Министерски съвет и Министерство на здравеопазването.

От проведените разговори между ръководството на МБАЛ "Д-р Иван Селимински“ и Министерство на здравеопазването е станало ясно, че за строителството на ново Спешно отделение има избран изпълнител - ЗЗД "САНУС ИНВЕСТ 2020“, но той е заявил нежелание да изпълни договора си поради инфлацията и настоява за индексация. Наистина, през 2022 г. МЗ е отпуснало средства за индексация на сключените договори за ремонт на спешните отделения в страната, но само за тези, по които има стартирали строително-ремонтни дейности. За обекта на МБАЛ "Д-р Иван Селимински“ строително-монтажните работи изобщо не са започвали, поради което обектът не е включен в списъка за индексации.

По време на среща с областния управител, изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров информира, че на територията на МБАЛ "Д-р Иван Селимински“ вече е изграден първи сутеренен етаж, изравняващ площадката за строителството на ново Отделение по спешна медицина, проектиран така, че да осигурява лесен достъп както за линейки, така и към отделенията на основния болничен корпус. Това обстоятелство облекчава значително осъществяването на строително-монтажните дейности по проекта за изграждане на новото Спешно отделение.

"Обръщам към Вас с молба да окажете необходимото съдействие и намеса за изпълнение на проекта за изграждане на Отделение за спешна медицина към МБАЛ "Д-р Иван Селимински“ АД – нещо, което е крайно необходимо за 180-хилядното население на област Сливен. Надявам се, че решаването на проблема ще бъде задвижено в спешен порядък, с оглед високата му степен на важност и неотложност. Нека не оставяме жителите на град Сливен и област Сливен без нормално функциониращо Спешно отделение“, апелира в писмото си до отговорните държавни институции областният управител Минчо Афузов.