Областният управител проф. Христо Христов проведе работна среща във връзка със забавени доставки на дърва за огрев за населението в три от общините на област Шумен. Това съобщиха от Областна администрация - Шумен. Срещата се организира, след като областният управител беше сезиран от кметовете на общините Каолиново, Венец и Върбица за закъснение и проблеми с осигуряването на дърва за предстоящия отоплителен сезон. В разговорите участваха кметът на община Каолиново Нида Ахмедов, кметът на община Венец Нехрибан Ахмедова, кметът на община Върбица инж. Мердин Байрям, директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Ради Иванов, заместник-директорът на предприятието инж. Антон Дончев, директорът на Държавно ловно стопанство "Паламара“ инж. Юлиан Будаков и директорът на Държавно горско стопанство "Върбица“ инж. Росен Русинов.

По информация на кметовете има сериозно забавяне при доставките на дърва за местното население и има населени места, където изобщо не е доставено никакво количество дървесина, въпреки че има изготвени и предадени списъци в горските стопанства. Това създава много сериозни притеснения сред хората и е предпоставка за възникване на социално напрежение след населението, защото хората не знаят дали ще им бъдат осигурени дърва за зимата, а отоплението в селата е само на твърдо гориво, заявиха кметовете на трите общини.

Според директора на Североизточното държавно предприятие основен приоритет в работата им е своевременното осигуряване на дърва за отопление на населението и всички усилия през следващите месеци ще бъдат насочени в тази дейност. На срещата ръководителите на горските стопанства съобщиха, че заявките се изпълняват, но забавяне има. Сериозен проблем се оказва липсата на работна ръка при добива на дървесина.

Областният управител заяви, че очаква да бъдат изяснени всички факти около създалата се ситуация. Той беше категоричен, че трябва в кратки срокове да бъде намерено решение, което да успокои населението, да е ясно какво предстои, за да знаят хората кога ще получат дърва и до началото на отоплителния сезон всички заявки да бъдат изпълнени, за да не останат хора без дърва за огрев.

В хора на разговорите беше уточнено, че ще бъдат обсъдени допълнителни варианти за увеличаване на възможностите за добиване на дървесина при съвместни дейности с общините.

За проблемите областният управител изпрати писмо до министъра на земеделието, с което сигнализира за забавените доставки при осигуряването на дърва за населението в региона.