С Решение на Министерски съвет са предоставени  7 млн. лв. за ремонт на пътя с. Медово-Бата-Страцин в община Поморие. Това обяви областният управител проф. Мария Нейкова по време на участието си в заседанието на Общински съвет Поморие, съобщиха от Областна администрация. Финансирането на проекта се осъществява в рамките на бюджета на МРРБ за 2022 г.

В изложението си пред общинските съветници на Поморие проф. Мария Нейкова отчете и напредъка по процедурите за обезщетяване на лозарите, пострадали от опустошаваща буря през септември. Темата е приоритетно работена по настояване на областния управител и вече е на етап подготовка на указания за предоставяне на утвърдените 2.3 млн. лева по държавна помощ "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Пред местния парламент областния управител сподели и свършеното за община Поморие през последните 2 месеца.

До няколко седмици ще бъде финализирана процедурата по прехвърляне на бившето военно поделение в м. “Хонят“ на Общината. Сградите и терените ще се ползват за решаване на логистичните проблеми на общинските предприятия в Поморие. Казусът, търсил решение доста време, е придвижен със съдействието на областния управител по искане на кмета Иван Алексиев, така че процедурата да приключи срочно. В подобно забавяне между редица администрации преди намесата на областния управител е и процедурата по регистрация на лодкостоянка в гр. Ахелой.

 "Само за два месеца държава и Община успяхме да свършим редица задачи, изостанали във времето. Изводът е, че работата в дух на взаимодействие и принципност води до резултати. Затова и моят призив пред вас и пред всички местни и държавни органи е за разумност, градивност и решения, водени от обществения интерес"- каза областният управител в заключение на изявлението си пред местния парламент на Поморие. Тя призова за бързи решения по проблемите на здравеопазването в общината, както и за осигуряване на общинско помещение за патриотичната дейност на съюза на офицерите и сержантите от запаса.

В рамките на посещението областният управител проведе и работна среща с кмета на обшината Иван Алексиев.