Областният управител Владимир Димитров подкрепи пролетната кампания на Регионална здравна инспекция Разград (РЗИ) с мото "Да почистим заедно Разградска област", съобщиха от инспекцията.

Акцията по почистването е свързана с настъпващата пролет и се планира за периода: 22 – 31 март 2024 г.

Обект на почистване ще бъдат нерегламентирани сметища край пътищата и в горските територии, урбанизирани зони като междублокови пространства, прилежащи територии към жилищни сгради, дворове, паркинги, паркове, градинки и други зелени зони, детски и спортни площадки, места за обществено ползване и други.

Инициативата на Регионална здравна инспекция е провокирана от включването на Областния управител и служители на Областна администрация Разград в акцията по залесяване на старото сметище на село Киченица.

Ще припомним, че по идея на кмета на кметство Киченица Юзджан Рамаданов в началото на месец март бе почистено нерегламентирано сметище край селото и бе облагородено със засаждане на акациеви дървета.

Целта на кампанията е създаване на здравословна и безопасна среда за жителите на област Разград и е свързана с отговорностите на РЗИ за извършване на здравен контрол върху дейностите със значение за здравето на човека, в частност чистотата на населените места.

Областният управител призовава за активно включване в кампанията местните и регионалните институции в областта, както и всички граждани.

Ръководството и служителите на Областна администрация също ще се включат с почистване на замърсена зона.

РЗИ се обърна към общинските кметове и кметовете на населени места с молба за съдействие да бъдат координатори на кампанията по места.

Областният управител вярва, че със съвместни усилия ще превърнем заедно нашата област в едно по-чисто и по-добро място за живеене. Всички заедно сме отговорни за чистотата в нашата област и можем да допринесем заобикалящата ни среда да бъде по-чиста и приветлива.