Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и заместник областният управител на област Хасково Мартин Узунов посетиха Регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщиха от Областна администрация - Хасково. Там пристигнаха още председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева и заместник-председателят Димитър Киров.

Те извършиха проверка на Регистрационно-приемателен център-гр. Харманли във връзка с информацията на МВР, че единият от задържаните бежанци, които участваха в сутрешната катастрофа с автобус и полицейски автомобил в Бургас, е мигрант в Центъра. В автобуса са превозвани 47 бежанци от Сирия, а двама полицаи загубиха живота си.

Омар е 15-годишен и не се е появявал в Центъра от 22 август, обясни г-жа Тошева на срещата. В лагера е бил с пълнолетните си братя, които заминали. Предстояло и той да се събере със семейството си в Турция.

В лагера всяка вечер се извършва проверка след 22 ч., подчерта г-жа Тошева. Необходимостта от още охрана обаче е налице.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и заместник областният управител на област Хасково Мартин Узунов поставиха въпроса за по-засилена охрана в Регистрационно-приемателен център-гр. Харманли с цел предотвратяване на инцидентите с трафик на хора. Те са на мнение, както и ръководството на ДАБ, че трябва да се постави жандармерия, която да охранява Центъра. Освен това охраната по границата трябва да се засили поради засиленiq бежански поток. Военни подкрепления ще бъдат изпратени на възпрепятстващото съоръжения, каза още днес министърът на отбраната Димитър Стоянов. Г-н Ангелов подчерта, че това ще засили контрола и изрази надежда, че мигрантският поток, който през последните месеци е нараснал с 24 %, ще се намали.

Г-н Ангелов уточни, че ще говори с министъра на МВР Иван Демерджиев и министъра на отбраната Димитър Стоянов да се вземат мерки по обсъдените въпроси на срещата днес. Тези проблеми са били поставени още пред бившия министър на МВР Бойко Рашков в служебния кабинет на Стефан Янев преди година, но така и въпросите останали неглижирани.