Областният управител Иван Чолаков се срещна днес с президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, информират от Областната управа.

Гости на срещата бяха също ръководителят на Астрономическата лаборатория в Стара Загора Алексей Стоев и председателят на ТПП-Стара Загора, Олег Стоилов.

Гостите запознаха областния управител с подробности около предстоящото участие на Стара Загора в тазгодишното, трето издание на Младежкия научен фест "Ало, Космос! Говори България!", което ще се проведе на 29 юни в София Тех Парк.

Проектът "Ало, Космос!" се реализира у нас от 2021 г. по идея на Атлантическия клуб и със съдействието на НАСА (Хюстън) и на посолството на САЩ в България. Тази година водещи теми ще бъдат Космос, Вселена, черни дупки, телепортация и квантово криптиране, пътешествие във времето. Първите две издания на "Ало, Космос!" са били физически посетени от над 3 000 души, а общата им ефирна и електронна аудитория е надхвърлила 22 милиона високо образовани и ангажирани професионалисти от цял свят, съобщи Соломон Паси.

Стара Загора ще се включи активно в събитието. На старозагорския представителен павилион ще бъде експониран реставрирания по идея на Граждански клуб "Липа" спътник Интеркосмос – България 1300. Около спътника ще бъдат поставени постери, които ще показват каква е била ролята му като част от Международната програма Интеркосмос. Освен това ще бъде организирана и Космическа работилница.

"Желанието ни е фестивалът да излезе извън рамките на София и в него да се включат колкото се може повече деца от цялата страна. Искаме да мотивираме младите да мислят и мечтаят. Ще потърсим съдействие от местните власти и бизнеса за организиране на посещения на ученици на феста", каза Соломон Паси.

Областният управител заяви, че е впечатлен от мащаба на предстоящия фестивал, а участието на Стара Загора в него ще даде възможност регионът да бъде представен не само с научния си потенциал, но и с древната си история и икономически възможности.