Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев взе участие в среща с министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. В срещата, която  имаше за цел да се популяризира и запознае местният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ и структурните фондове на ЕС,  участваха заместник-министър Надя Христова, началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов и главният директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“, областният управител на Хасково Минко Ангелов, областният управител на Кърджали Даниел Делчев, зам.-областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов.

"Хората и бизнесът не трябва да са заложници на политически кризи. Новите управляващи ще наследят 4 отворени процедури по Плана за възстановяване за 600 млн. лв. до края на годината. Ще оставим и две ключови програми за над 5 млрд. лв., вече одобрени от Брюксел дотогава, надявам се, които са Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (2021-2027) и "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. Това заяви в Стара загора министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

 "Основният ни приоритет е да дадем пари в ръцете на микр, малките и средни предприятия. Те са гръбнакът на нашата икономика. По линия на Министерството на иновациите и растежа до края на тази година само по Плана за възстановяване и устойчивост ще успеем да подкрепим бизнеса с 600 млн. лв. Планът е отворен и работи, въпреки спекулациите по тази тема“, обяви министърът.

Той призова бизнеса в Стара Загора да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична модернизация, на обща стойност 260 млн. лв. По нея вече има близо 900 проекта за близо половин милиард лева, а ресурсът, който трябва да предостави министерството е 260 млн. лв. До края на кандидатстването остават 5 дни и проектите ще станат над 1 000, стана ясно още на брифинга.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев отправи покана към министър Пулев, заедно със служебния вицепремиер и министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов,  да посетят Смолян до края на месеца, за да направят разяснение на представителите на бизнеса  и кметовете на  общини от област Смолян, за възможностите за кандидатстване по програмите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Сабрутев постави и  въпроса за невъзможнността на голяма част от дървопреработващия сектор  да участва по програмите, тъй като има определени разминавания в изискванията. Министър Пулев и екипът му обещаха да проверят въпроса, за да се изчистят несъответствията.

Министър Пулев добави още, че до края на годината се отварят още три програми по Плана за възстановяване и устойчивост – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лв., за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

"Огромен интерес има към мярката за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия – внедряване на соларни панели със съпътстваща инфраструктура“, каза той.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев обяви, че от следващата година Министерството на иновациите и растежа ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни, големи, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

"Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв. са почти завършени и в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (2021-2027) с бюджет около 3 млрд. лв. вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Втората – "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена за одобрение до 23 септември“, добави министърът.

"Апелираме новите народни представители да приемат бързо законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които служебното правителство ускорено подготвя, за да се гарантират плащанията по него“, добави Пулев.