Областният управител на Смолян, Стефан Сабрутев взе участие в културно-туристически форум, организиран от общините Пекин и Нинбо под ръководството на Министерство на културата и туризма на Китайската народна република. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. От българска страна участниците в проявата, която се проведе в София бяха поздравени от заместник-министър Мариела Модева.

Основен акцент на събитието бе "Морският път на коприната и значимостта на Великия Китайски канал, свързващ Пекин с пристанищния град Нинбо“. Подписани бяха двустранни споразумения за сътрудничество между представителите на частния сектор на двете държави, а също така бяха обсъдени новите тенденции в маркетинга и рекламата, както и добри практики, свързани с визовия режим, които биха могли да улеснят процеса и да увеличат туристопотока между България и Китай.

По време на форума бяха обсъдени и възможностите за популяризиране на област Смолян и Родопите като привлекателна и атрактивна туристическа дестинация в четири сезона. Акцентирано бе върху сътрудничеството между туристическите оператори, популярността на киселото мляко с марка "Момчиловци“, провеждането на празника на киселото мляко в едноименното село, както и представянето на Източна Европа на предстоящото изложение в Нинбо.

 Областния управител Стефан Сабрутев проведе кратки срещи с Негово превъзходителство Дун Сяодзюн - извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България и Хон Хай - директор на Китайският културен център в София. По-късно присъства на подписването на конкретни споразумения.

От страна на Българо-китайското дружество "Приятели на Китай“, гр.  Смолян във форумът взе участие и д-р инж. Момчил Караиванов.