Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев проведе среща с представители на  Инициативен комитет "За Устово" във връзка с опасен участък в смолянския квартал Устово. На срещата присъстваха заместник-областният управител Христо Станчев, Главният секретар на Областна администрация – Смолян Георги Кисьов, представители на  Община Смолян, Областна дирекция на МВР и Областно пътно управление. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Смолян.

Председателят на Инициативния комитет Елена Павлова информира присъстващите, че има  подписка, с която жителите на кв. Устово настояват да бъде поставен ограничител за скоростта на МПС (надигната пешеходна пътека) на ул. "Тракия", в участъка на входа на квартала към храм "Св. Николай Чудотворец". Това е поредната подписка на хората от  смолянския квартал Устово, които от години се опитват да решат този проблем.

"Улица "Тракия" е арена за развиване на високи скорости и доказателство за това се множеството тежки катастрофи. Липсва маркировка на пътя. Липсват пътни знаци, които да ограничават скоростта и да указват, че се навлиза в жилищна зона. В този участък, в края на август станаха две сериозни катастрофи“, каза Елена Павлова, като настоя да бъдат взети спешни мерки.

"Устово е квартала, през който преминава в порядъка на 3-4 км.,  основния трафик по път II-86. На тази отсечка към момента няма нито една възстановена пешеходна пътека, липсват и пътни знаци“, добави Кирил Хаджихристев, жител на квартала.

Представителите на отговорните институции обсъдиха възможностите за решаването на проблема. Областният управител Стефан Сабрутев даде  предложение до представителя на Община Смолян Атанас Кисьов, до края на седмицата кметът Николай Мелемов да  назначи комисия, включваща представители на отговорните институции, която да изготви предложение за проект как да бъде обезопасен пътния участък. Той призова представителите на институциите в срок до един месец да има извършени реални действия по поставения проблем.

Сабрутев каза още, че подобни проблеми и искания за поставяне на ограничители на скоростта на моторните превозни средства, има  в множество населени места в област Смолян. Той заяви, че ще  проведе срещи с председателя на АПИ и с министъра на вътрешните работи, за да може да се  изчистят  някои несъответствия в нормативната уредба, които възпрепятстват  бързото решаване на проблемите от подобен характер.