Областният управител на Смолян, Стефан Сабрутев стартира инициатива за почистване на пространствата около военните паметници и паметни плочи на територията на общината, които предците ни са издигнали в памет и прослава на безбройните герои, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

Паметникът на полк. Серафимов и загиналите във войните: 1915 - 1918 г ., 1944 - 1945 г. и падналите във борбата против фашизма и капитализма, намиращ се в местността "Могилата“ в село Полковник Серафимово, община Смолян е първият обект, който днес бе почистен. Паметника на парашутистите, загинали във Втората световна война, издигнат от признателните родопчани преди село Бостина е следващият обект, чието пространство ще бъде облагородено.

Почистването и облагородяването на пространствата около военните паметници и паметните плочи на загиналите във войните 1912-1913, 1915-1918, 1944-1945 години включва отстраняване на надвисналите клони и буйната растителност около тях. В дейностите участват служители на областна администрация Смолян, но всички желаещи да се включат в родолюбивата инициатива са добре дошли. 

Идеята за стартирането й бе породена от вида на запуснатото и видимо неподдържано пространство около Паметника на загиналите във войните, находящ се на ул. "Коста Аврамиковски“, кв. Райково в гр. Смолян. Дошлите на 9 май признателни смолянчани бе необходимо да преминат през избуяла трева, за да поднесат цветя и да се поклонят пред паметта на загиналите във войните. Те бяха свидетели на неглижирането от страна на Общинска администрация Смолян и абдикирането й от задължението за полагане на грижи за военните паметници.

На територията на община Смолян се намират тридесет и два военни паметника, паметник-костници и плочи, които са издигнати и поставени в памет и прослава на загиналите във войните 1912-1913, 1915-1918, 1944-1945 години. Ангажимент за опазването, поддържането и управлението на паметниците е на местната власт, а финансирането се предоставя по ред, определен от министъра на финансите съгласувано с министъра на отбраната.

За да не допуснем да бъде забравена паметта на онези храбри българи, които посветиха себе си на България,  нека да почистим и облагородим пространствата около паметните места за почит към героите и бойната слава. Да се преклоним пред стотиците знайни и незнайни смели мъже, дали живота си свободата на Родопите и България. Да оставим един добър пример на идните поколения за отговорно отношение към героите, намерили вечен покой на тези места и да увековечим техният път и саможертва. Да отдадем почит и признателност към загиналите във войните за национално освобождение и обединение, призовава областния управител на Смолян.